Връзки за достъпност

Извънредни новини

ДНСК официално спря строежа на „Златен век“


Небостъргачът "Златен век".
Небостъргачът "Златен век".

Сторежът на небостъргача „Златен век“ окончателно е спрян. Това стана след като в понеделник Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) връчи заповедта за цялостно спиране на строежа на обекта на фирма „Артекс“.

Въпреки че се очакваше заповедта да се основава на изтекло разрешително за строеж – такъв аргумент в документа не съществува.

От заповедта на ДНСК става ясно, че „Артекс“ са отстранили констатираните нередности по техния строеж, които бяха основание за временното спиране. За да продължи той обаче строителният контрол насочва индиректно фирмата за нови строителни разрешния, които да бъдат издадени от главния архитект на София Здравко Здравков.

Идеята на подобен ход е не ДНСК, който е органът по закон, а общината да констатират изтеклото разрешение.

Според първоначалния прочит на Инициативния комитет „Лозенец“ „ДНСК сякаш прехвърля топката към Здравко Здравков, твърдейки, че той не ги е уведомил за изтеклото разрешително”, обяснява Мариан Башур.

Той изтъква, че в заповедта на ДНСК „няма мотив, който да е свързан с изтеклото разрешително. Т.е. строежът е спрян заради вече констатираните нарушения”.

Казусът със „Златен век“ доби публичност във връзка със скандалите около апратментите, които представители на властта са си осигурявали от фирма „Артекс“ на цени много по-ниски от пазарните.

Първаначално от ДНСК твърдяха, че документите на Артекс за „Златен век“ са изрядни и, че това, дали строителството му отговаря на закона, трябва да постанови Софийският аминистративен съд. След разрастването на скандала, което доведе и до личната намеса на премиера Бойко Борисов, от ДНСК намериха основание за замразявнето на строителството, което оправдаха с установени разминавания между проетка за строежа и изпълнението му. Същите основания по-рано не бяха констатирани от строителния надзор, въпреки многобройните въпроси към дирекцията

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG