Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не чети етикета": БСП и завоят към "ксенофобското блато"


Централата на БСП.
Централата на БСП.

БСП завива към национал-популизма и това е видимо. Стратегическият план на лидерката на партията Корнелия Нинова е да няма нищо общо с ПЕС и Европа, а да бъде еквивалент на Виктор Орбан. Ако тези процеси са спрели в момента, то е заради влизането на Сергей Станишев в листата на БСП за евровота, но именно класирането му в листата показва тежък разнобой между Нинова и Националния съвет на левицата, който ще се прояви след евроизборите и преди парламентарен вот. В тази посока са коментарите на антрополога проф. Ивайло Дичев и политолозите проф. Евгений Дайнов и Страхил Делийски, които Свободна Европа потърси.

Не чети етикета”

По думите на Дичев в БСП има видим “завой към национал-популизма”. "Това вече виждам при не една Европейска партия – например Финландците, които спечелиха второ място току-що, са консервативни в културно отношение, протекционисти, но предлагат разни социални политики. Такива са "Право и справедливост" в Полша, "Фидес" в Унгария, много подобните на нашите социалисти в Словакия и т.н”, обяснява той. Дичев казва още, че “ако БСП вземе да напусне ПЕС и се включи при десните популисти, ще е по-честно. Всеки има право да предлага програма, която му харесва, но не и да лъже. Има едно предаване „Чети етикета“ - тук трябва да кажем обратното: "Не вярвай на етикета, гледай съдържанието“.

Проф. Дичев припомня, че “битката, която Нинова започна срещу европейските социалисти с лъжите си за Истанбулската конвенция, се оказа върховна глупост. Мислеше, че ще прикотка някой фашизоиден глас, но темата й се върна като бумеранг – сега партията й е разделна, противопоставена на европейските леви”. Според него това не е добре преди избори. “На всичкото отгоре не иска да си признае грешката, кълне, че ако загубели, нямало да носи отговорност. Вероятно има някакъв личен мотив - Станишев я освободи по-рано от някакъв пост, тя явно е отмъстителна и злопаметна. Междувременно с скара и с АБВ, човек се чуди с кого би правила коалиция, ако някой ден спечели парламентарни избори – лично с президента ли?”, пита Дичев.

Според него включването в листата на Иво Христов въплъщава и връзката с Русия, “към която в БСП има специални симпатии”. “Най-знаково ми се вижда включването – макар символично към края - на Велизар Енчев, изявен антиевропеец, антинатовец, националист. Със сигурност сред симпатизантите на БСП има такива, които имат нужда точно от такъв кандидат”, смята Дичев.

Стратегическият план на Нинова”

Според политолога проф. Евгений Дайнов Корнелия Нинова има „стратегически план“. И той е „БСП да няма нищо общо с ПЕС или с Европа, а да бъде еквивалент на Орбан“.

„Стратегическата цел е БСП да бъде национал-социалистическа партия. Тъй като това е стратегическа цел и смисъл на нейното (на Нинова – бел. авт) политическо битуване тя няма как да се откаже дори и да иска. Вместо това, когато претърпя провал и този план не мина засега през Националния съвет на БСП, Нинова се нацупи и направи крачка в страни, отказвайки да носи отговорност“, каза Дайнов.

Той допълни, че очаква близки до ръководството „партийни организации, трудови комитети и аграрно-промишлени комплекси да започнат да изпращат писма срещу Станишев“. „Това ще бъде отговорът на Нинова – организиран бунт срещу Станишев, който в техните писма на съпротива ще се явява покровителят в листата на гейове, джендъри и емигранти“, допълва той.

Дайнов смята още, че Нинова се насочва „към ксенофобско гето у нас, което ще намалява както в другите европейски страни, само че тя не разполага с интелектуалния апарат да се ориентира в динамиката на действителността“.

Елит и редови партийци имат малко общо

Според колегата му Страхил Делийски става дума за три версии в БСП. „Но не в българския социализъм, защото БСП не е социалитическа партия“, уточнява той.

Трите версия за тези избори можем да разделим така, продължава Делийски. Едната е на Нинова и кръга около нея, другата е на Националния съвет, и съвсем трета версия е тази на партията. „Като говорейки за партията трябва да кажем, че който от двата сценария на ръководството – тясно или широко да се беше случил, партията нямаше да го приеме еднозначно. Защото тесният елит, широкият елит и редовият член имат все по-малко общо помежду си“, допълва политологът.

По думите на Делийски отказът на лидера на една партия да носи отговорност за резултат от избори е абсурдно като политическо послание. „Това показва много тежък разнобой между Нинова и Националния съвет“, допълва той. С думите си „няма да нося отговорност“ Нинова раздели БСП на „ние“ и „те“ и им каза „оправяйте се“. Да кажеш това означава „Ние не сме в един отбор“, обяснява Делийски.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG