Връзки за достъпност

Извънредни новини

Евродепутати призоваха за санкции срещу Румъния


Премиерката на Румъния Виорика Дънчила.
Премиерката на Румъния Виорика Дънчила.

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент предложи да се наложат санкции на Румъния заради това, че страната не защитава върховенството на закона. Предложената мярка е по чл. 7 от Договора за ЕС, която на практика би означавала страната да загуби правото си на глас в ЕС и средствата от еврофондовете да бъдат спрени.

В разискванията не се включи представител на румънското председателство на Европейския съюз.

Депутатите критикуваха правителството в Букурещ за забавяне на реформите, за начина, по който се бори с корупцията и за правителствена намеса в работата на правосъдието.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова, която също се включи в разискването, предупреди, че Румъния трябва да се върне на пътя на реформите и да започне изпълнението им. Според нея съществува заплаха за върховенството на закона в страната и за независимостта на правораздавателната система.

Отношенията между Букурещ и Брюксел се обтегнаха, заради готвените от управляващите в Румъния промени в областта на правораздаването. Те предизвикаха серия от граждански протести, а експерти предупредиха, че ако бъдат приети, законите могат да доведат до безнаказаност на високопоставени политици, осъдени за корупция.

Напрежението се подсили и след повдигането на обвинение срещу Лаура Кьовеши, която е номинирана за поста главен прокурор на Европейския съюз. Преди това тя оглавяваше Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния. По време на нейния мандат бяха издадени осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта.

Тези действия донесоха на Кьовеши одобрение от Европейския съюз и от не малка част от гражданското общество. Но миналата година правосъдният министър на Румъния Тудорел Тоадер отстрани Лаура Кьовеши, а прокуратурата й повдигна обвинение за злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване. Наложена й бе и забрана за напускане на страната, което осуети възможността тя да замине за Брюксел и да защитава кандидатурата си за поста главен прокурор. Впоследствие забраната беше отменена с решение на Върховния съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG