Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вече не е табу: българите в Северна Македония и една пропусната новина


Обща снимка от честването на годишнината от създаването на "Български културен клуб - Скопие".

През изминалия уикенд едно събитие в столицата на Северна Македония мина встрани от прожекторите и остана почти незабелязано. В хотел в Скопие за първи път министър-председател и хора от политическия елит на страната присъстваха на официално събитие, организирано от македонски българи. Поводът беше 11-та годишнина от основаването на “Български културен клуб - Скопие”. Скулпторът Андрей Врабчев от фондация “Татковина", който изследва македонския въпрос отдавна, смята, че това може да бъде отчетено като “голям пробив в отношенията” между България и западната й съседка.

“Присъствието на българи в страната не беше разглеждано до момента, те не бяха признавани дори при преброяването на наслението. Фактът, че присъстваха настоящият министър-председател, кандидатът за президент на управляващата партия, както и бивш министър-председател, означава, че не могат изведнъж рязко да завият встрани оттук нататък”, коментира пред Свободна Европа Врабчев.

Премиерът Зоран Заев държа реч, в която изтъкна, че “приятелството никога не е било толкова голямо и расте постоянно”. “Заедно ще попречим на недобронамерената пропаганда, заедно ще застанем срещу езика на омразата”, изтъкна министър-председателят. Той говори за създаване на “реални условия всеки да може да определя своята културна идентичност в контекста на мултикултурно общество”.

Присъствалите политици гарантираха, че Македония ще гарантира равни права на всичките си граждани. Според председателя на културния клуб Лазар Младенов темата за българите в Северна Македония вече не е табу. “Радваме се, че нашето явно присъствие беше официализирано от най-високо ниво”, каза Младенов.

Македонското издание “Мактел” отбелязва, че събитието е своеобразен удар срещу ВМРО-ДПМНЕ, тъй като са присъствали наследниците на Кузман Шапкарев, Борис Дрангов, в които “партията се кълне”.

На събитието беше и президентът Росен Плевнелиев, както и бившият премиер на Северна Македония Владо Бучковски, наследниците на Мише Развигоров и председателката на "Българо-македонския бизнес клуб" Ружица Гугуловска.

Комисията между България и Македония по исторически и образователни въпроси вече реши да предложи на правителствата на двете държави да бъдат чествани съвместно цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум като забележителни личности “в общата ни история от времето на средновековната българска държава".

Според Врабчев нито една комисия обаче не може да реши българо-македонския въпрос. “Това може да се случи в момента, в който градусът на напрежение, трупан с години, утихне и въпросът стане обществено значим.”

“Притесняваме се да бъдем настойчиви там, където трябва, а развяваме байраци на други места”, казва Андрей Врабчев. Според него заявяването на претенции към Македония в публичното пространство създава негативизъм, “а там, където можем да си служим с политически факти и дипломатически инструменти, като че ли не сме достатъчно настоятелни.”

Пробив в отношенията. Българите в Северна Македония
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа. Завършил е Българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

Facebook форум

Най-ново видео

"Водна криза" в Турция
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00
XS
SM
MD
LG