Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция очаква по-рано от договореното руските зенитно-ракетни комплекси С-400


Реджеп Тайип Ердоган.
Реджеп Тайип Ердоган.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган обяви, че страната му може да получи и по-рано от предвидения срок закупените от Русия системи за противовъздушна отбрана С-400. Първоначалният срок за това бе месец юли 2019 г.

Руски медии отбелязаха, че Турция има намерение да закупи четири единици на стойност два и половина милиарда долара. За преговорите между Анкара и Москва за закупуването на С-400 се разбра в края на 2016 г., а договорът бе потвърден от руската страна година по-късно - през септември 2017 г. Така Турция ще стане първата държава от НАТО, която ще получи С-400 от Русия.

В началото на април американският държавен секретар Майк Помпео предупреди Анкара, че след разполагането на руски системи С-400 вече няма да може да участва в програмата по създаване и придобиване на американски изтребители - бомбардировачи Ф-35. Съединените щати призоваха партньорите си в Алианса и стратегическите си съюзници да се откажат от покупката на руски ракети, защото това може да застраши сигурността на НАТО.

Турските власти обаче посочиха, че са останали без избор, след като не им е предложена добра алтернатива. Позицията на президента на Турция Реджеп Ердоган за С-400 бе приветствана от Русия. По-рано днес турският министър на отбраната Хулуси Акар потвърди, че системите за противовъздушна отбрана могат да бъдат получени по-рано от предвидения срок и поясни, че те ще могат да осигуряват безопасността на най-големите турски градове - Анкара и Истанбул. Според министъра покупката не трябва да предизвика санкции от страна на Съединените щати, защото Анкара не е противник на Вашингтон и остава ангажирана с НАТО. Хулуси Акар посочи още, че страната му очаква да остане не само купувач, но и партньор в производството на изтребителите Ф-35

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG