Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров "редактира" идеята на Данаил Кирилов за мандатите на "тримата големи"


Сотир Цацаров.
Сотир Цацаров.

Идеята за приемане на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите т.нар. „трима големи“ в съдебната власт, лансирана от новия правосъден министър Данаил Кирилов, всъщност цели да разпише процедура, по която те могат да бъдат разследвани.

Това обясни във вторник ръководителят на държавното обвинение Сотир Цацаров и така "редактира" в движение тезата на Кирилов, застъпена от него в петък пред БНТ.

„Длъжни сме, това беше коментирано и в предходните доклади (на ЕК), да коментираме въпроса и да създадем правен ред във връзка с отстраняването, отзоваването, предсрочното прекратяване на така наречените „трима големи“, заяви правосъдният министър преди четири дни.

„Предложението за промени в правосъдната система на министъра не е за предсрочно прекратяване на мандати. То е за въвеждане на механизъм, при който така наречените „трима големи“, сред които в момента съм и аз, да могат да бъдат разследвани и срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения”, коментира Цацаров във Велико Търново, цитиран от „Фокус“.

По думите му тази идея срещала „силна подкрепа“ от ЕК, с чийто първи вицепрезидент Франс Тимерманс главният прокурор се срещна преди ден в Брюксел.

Цацаров обаче не коментира обстоятелството, че поне от 10 години различни европейски институции настояват България да приеме конкретни законови гаранции, че ръководителят на прокуратурата може да бъде обект на независимо и ефективно разследване при наличие на данни за извършено от него престъпление.

Липсата на подобна процедура в българското законодателство бе установена още през 2009 г. от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Впоследствие това е коментирано от Венецианската комисия, Съвета на Европа и самата ЕК в докладите ѝ за напредъка на България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG