Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ние сме като градинари и плевим": репортерът с най-много награди "Пулицър"


Дейвид Барстоу от Ню Йорк Таймс.
Дейвид Барстоу от Ню Йорк Таймс.

Дейвид Барстоу от „Ню Йорк Таймс“ получи "Пулицър" за обяснителни репортажи за разследване за данъчните схеми на семейство Тръмп. Това е четвъртата подобна награда за Барстоу и той става единственият репортер, получавал престижното журналистическо отличие толкова много пъти.

Барстоу е част от тричленен екип на „Ню Йорк Таймс“, провел 18-месечно разследване на бизнес империята на американския президент, което разкри системно укриване на данъци. Нарушенията са помогнали на бащата на президента да прехвърли на децата си милиони долари, плащайки минимален данък наследство.

„Аз съм в шок, защото съм възхитен от качеството на работата, която се върши в американската журналистика днес“, казва Барстоу в интервю за интернет изданието „Пойнтър“ след получаване на наградата.

„Осъзнавам, че нашата индустрия преминава през брутални времена и въпреки това, когато видя каква качествена работа се върши, аз изпадам в страхопочитание.”

Разследването, публикувано през октомври, разкрива, че Доналд Тръмп е получил повече от 423 милиона долара от баща си, въпреки дългодишните му твърдения, че сам е постигнал бизнес успехите си и е станал милионер.

Нас очевидно ни атакуват. Президентът ни нарича враг на народа и казва, че това, което правим, са фалшиви новини. В такъв момент е много по-важно от когато и да било преди ние да си вършим скапаната работа.

Това разследване е поредният пример за висококачествената работа на един от най-уважаваните журналисти в днешно време в САЩ. Той казва, че намира постоянна мотивация във вярата, че „независимата и честна журналистика е критично важна за функциониращата демокрация“.

„Много е просто. Ние сме като градинари и плевим. Работата не е особено секси, но е много важна и ако не отскубнем тези плевели, градината няма да расте.“

56-годишният репортер е в индустрията от повече от 30 години. Роден е в град Конкорд, в щата Масачузетс. Завършил е престижния Северозападен университет и е работил като репортер в няколко местни вестника като „Тампа Бей Таймс“. Докато е там, три пъти е номиниран за "Пулицър" за новинарски репортажи. Присъединява се към „Ню Йорк Таймс“ през 1999 г., а през 2002 става член на разследващия отдел.

„Никой не става журналист, за да стане богат“, казва Барстоу. „Но журналистите, които познавам и уважавам, осъзнават своята цел. Да, има много причини да сме критични към журналистиката. Ние правим много грешки. Но, общо взето, аз наистина се гордея, че наричам себе си журналист“.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG