Връзки за достъпност

Извънредни новини

Където всички улици носят името на Сталин


Трета ул. "Генералисимус Й. В. Сталин".
Трета ул. "Генералисимус Й. В. Сталин".

Сталин е първото име, за което жителите на Славянка се сещат, когато става дума за кръщаване на улици. Също десетото. И петнадесетото...

Всъщност всички 25 преки на главната улица в сибирското село са кръстени на съветския диктатор.

Инициативата е на градоначалника на населеното място Вячеслав Зуев, твърдят местни. Той е настоявал улиците не просто да носят името Сталин, а да се наричат Генералисимус Сталин.

Няколко жители на селото споделят пред Радио Свободна Еворпа, че нямат нищо против улиците им да носят името на Йосиф Сталин, чието управление е белязано от убийства и политически репресии. Стотици хиляди хора са убити при т.нар. голям терор, милиони за пратени в лагерите на ГУЛАГ.

Елена, млада майка от Славянка, не се впечатлява. „И какво от това? Харесва ми, че улиците са кръстени на Сталин“, казва тя и допълва, че я вълнуват по-практични въпроси като поскъпването на тока и лошите пътища.

„Кръщаването на улиците по този начин е оправдано, защото не става дума толкова за Сталин, колкото за цялата страна, която измина дълъг път в развитието си“, казва Людмила Василиевна, която работи като университетски преподавател в съседния Новосибирск.

Според нея посочваният брой на жертвите на Сталиновите репресии е преувеличен. „Само 76 хил. души са екзекутирани в лагерите“, казва Василиевна.

Най-сериозното притеснение на хората, свързано с имената на улиците, е, че служителите в дъжавната администрация често изписват грешно званието генералисимус, когато записват адресите им. „В моя паспорт два пъти го написаха грешно“, казва жител на пета ул. „Генералисимус Й. В. Сталин“.

Кметът на селото, основано през 2008 г., не е открит за коментар на предложението си. От структурите на комунистическата партия в Новосибирск коментираха, че изобщо не знаят за инициативата на кмета на Славянка. Наскоро обаче формацията инициира изграждането на бюст на Йосиф Сталин в центъра на Новосибирск, който ще бъде открит на 9 май тази година.

Адвокат Иван Кашарин обяснява, че в Новосибирск имената на улиците се одобряват от офиса на кмета на областния град. „Има създадена специална комисия, която се занимава с кръщаването на улиците и всяко решение е одобрявано лично от кмета.“

В цяла Русия има 20 главни улици, които носят името на Сталин.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG