Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ай Уейуей, който разплака Мексико с блокчета на "Лего"


Ай Уейуей
Ай Уейуей

Името на това място едвам се произнася от чужденец: Айоцинапа. Но за цяло Мексико това е дума, която отключва небивали емоции. В университета на този град са учили 43 младежи, които изчезват безследно, след като са арестувани от полицията през 2014 г. Малко по-късно полицаите се оказват корумпирани, а историята, която изплува, не е за вярване: полицията е предала арестуваните студенти на местна престъпна организация, която, на свой ред, ги е избила. Но официално е доказана единствено смъртта на един от 43-мата студенти.

Отвличането на студентите от Айоцинапа е един от най-големите политически скандали в модерната история на Мексико. Той води до множество оставки, близо 80 арестувани, 40 от които полицаи, както и до масови протести в цялата страна.

Намерил се е човек, който да разкаже тази история без да продума и дума. Това е китайският дисидент Ай Уейуей, чиято най-нова изложба в Мексико сити се казва „Възстановяване на спомените“. Тя представлява портрети на 43-мата младежи и техните истории, направени от близо милион тухлички лего. Събрани в множество цветове и оформени в стила на поп арта, различни спомени проследяват събитията от отвличането на студентите до края на разследването и политическия отзвук в страната.

Ай Уейуей е китайски художник и скулптор. Роден е в Пекин на 28 август 1957 г., но прекарва детството си в трудов лагер в Централна Азия. През 1978 г. успява да влезе в Пекинската филмова академия, където учи анимация. През 80-те живее в САЩ, след което се завръща в Китай и добива огромна популярност. От 2005 г. поддържа блог, в който критикува държавното управление, а след земетресението в Съчуан през 2008 г., в което множество деца губят живота си, засилва още повече обществената си активност, участвайки в множество различни кампании и обвинявайки правителството в некомпетентност. През 2011 г. е задържан от правителството по обвинения за нередности в документите, но държавните медии съобщават, че задържането му е заради финансови престъпления. Освободен е три месеца по-късно след международен натиск. Днес дисидентът живее в Берлин, където твори.

Миналата година Ай Уейуей обвини датската компания „Лего“ в отказ да му продава директно продуктите си. От компанията първоначално се оправдаха, че искат да странят от политическите конфликти, но след огромен обществен натиск, промениха политиката си.

Днес портретите, направени от "Лего", могат да бъдат видени в Университетския музей за съвременно изкуство в Мексико сити.

„Защо трябва да го правим? Защото всяко престъпление създава вакуум и отравя обществото“, заяви на пресконференция Уейуей. Според автора страданията на ближния трябва да карат всяко човешко същество да реагира и трябва да бъде зададен въпросът „в какви времена живеем“.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG