Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски e фаворит за втория тур на президентските избори в Украйна


Володимир Зеленски.
Володимир Зеленски.

Комедийният актьор и филмов продуцент Володимир Зеленски е вероятният победител в балотажа на президентските избори в Украйна в неделя, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на данни от анкета на Киевския международен социологически институт. Данните от нея показват, че на насрочения за 21 април 2019 г. втори тур на изборите за държавен глава Зеленски може да получи подкрепа от 72,2 на сто от избирателите, а опонентът му и настоящ президент Петро Порошенко - 25,4 процента.

Преди седмица друго проучване прогнозира 61 на сто подкрепа за Зеленски и 24 на сто за Порошенко. На проведения на 31 март първи тур на изборите Зеленски получи 30 процента подкрепа срещу 18 на сто за Порошенко. На свой ред той обяви, че ще признае резултатите от балотажа и ще освободи поста, ако претърпи поражение.

В навечерието на балотажа поисканият от Зеленски дебат на Олимпийския стадион в Киев не се състоя, защото актьорът и кандидат за държавен глава не се яви на него, но там бе настоящият държавен глава и кандидат за нов мандат Петро Порошенко. Той заяви, че няма да участва в насрочения следващ дебат за петък, отново на стадион "Олимпийски" в Киев.

Експерти определят поведението и на двамата като предизборен ход за спечелване вниманието на гласоподавателите. Новият украински президент ще има за задача да търси решение на конфликта между украинските войски и подкрепяните от Русия сепаратисти на изток и да работи за изпълнение на изискванията за задълбочаване на икономическите връзки на страната с Европейския съюз. В Украйна президентът на страната има значителни правомощия най-вече по отношение на сигурността, отбраната и външната политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG