Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна арестува руски разузнавачи по подозрения в тероризъм


Директорът на Украинската разузнавателна служба Васил Христак.
Директорът на Украинската разузнавателна служба Васил Христак.

Властите в Украйна арестуваха седем души по подозрения, че са изпратени от руските служби за сигурност, за да извършват убийства и други „терористични“ актове.

Това съобщи директорът на украинското разузнаване Васил Христак четири дни преди втория тур на президентските избори, които ще се проведат в неделя. Той определи арестуваните като членове на „терористична група от руски разузнавателни агенти“.

По думите му от началото на 2017 г. руското разузнаване е изпратило няколко такива групи в Украйна, включително в контролираната от проруските сепаратисти Донецка област. Христак заяви, че тези разунавателни отряди са отговорни за няколко атаки срещу украински разузнавачи, включително взривяването на колата на офицер Максим Шаповал през 2017 г. Като организатор на покушенията той посочи офицера от руските Федерална служби за сигурност (ФСБ - наследник на КГБ, б.р.) Дмитрий Минаев.

Междувременно стана ясно, че кандидатът за президент на Украйна Володимир Зеленски е наел американска лобистка фирма, която да му помогне да изгради имиджа си на международната сцена. Новината беше потвърдена от директора на консултантската фирма Джон Проктър, но отречена от самия Зеленски. Според Проктър основната дейност на фирмата по договора с кандидата за президент е да договаря срещи на него и екипа му с членове на американския Конгрес и с представители на администрацията на Доналд Тръмп.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG