Връзки за достъпност

Извънредни новини

Facebook блокира профилите на британски крайнодесни групи


Facebook премахна страниците на няколко крайнодесни политически организации във Великобритания, изтри профилите на лидерите им и забрани присъствието им занапред в социалната мрежа, съобщиха британски медии. Става дума за организации като „Британска национална партия“ (БНП) и „Британия на първо място“.

Освен това американският техналагичен гигант ще премахва публикации, които изразяват подкрепа за тези организации, и ще блокира профилите на потребители, които набират последователи за групите.

„Индивиди и организации, които разпространяват омраза или призовават към атаки и изключване на други хора заради това, което са, нямат място във Facebook. В изпълнение на политиката ни спрямо опасни лица и организации блокираме тези, които прокламират цели, свързани с насилие и омраза, или тези, които са замесени в актове на насилие“, написаха от компанията.

Новината идва на фона на подготвяния от британското правителство закон, който ще търси отговорност от платформи като Facebook, Instagram и Twitter не само за премахването на съдържание, което нарушава законите, но и за изтриването на постове, които не са незаконни, но „нанасят вреди“ като дезинформация и реч на омразата.

Решението на американския гигант да блокира достъпа на петте британски организации и лидерите им до платформите си отбелязва промяна в позицията на компанията, която през 2016 г. обяви, че допуска всяка форма на политическа агитация, която не нарушава законите в страните, към които е насочена, и стандартите на социалната мрежа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG