Връзки за достъпност

Извънредни новини

Дните, в които не можем да дишаме


През последните 365 дни по-рядко сме дишали опасно мръсен въздух. Това обаче не се дължи на постижения от въвеждането на конкретни мерки срещу замърсяването, а по-скоро на климатични особености.

Неправителствената организация Airbg.info представи данните, събирани от своите 900 станции, които са инсталирани от доброволци из цялата страна. Те показват, че дните, в които замърсяването на въздуха е било над допустимите норми, са с 30% по-малко в сравнение с миналата година.

Според Д-р Александър Симидчиев мръсният въздуха крие най-голям риск за здравето на хората по света. "7 милиона души умират годишно от проблеми, свързани с мръсния въздух", обяви пулмологът, цитирайки данни на Световната здравна организация. В България всеки ден 49 души умират преждевременно в резултат на този проблем. "Това е 20 пъти повече отколкото от автомобилния травматизъм“, каза д-р Симидчиев.

В София е имало 41 денонощия, през които броят на фините прахови частици е бил над допустимите норми, което е значително подобрение в сравнение с миналата година, когато са били над 70.

"Това обаче не се дължи на взети мерки за предотвратяване на замърсяването, а на конкретното време през последните 4 сезона", коментира Светослав Иванов - един от доброволците в гражданската инициатива. Той обясни, че зимата е била ветровита и без много резки застудявания и температурни инверсии.

В Пловдив ситуацията продължава да е „много зле“ с 65 денонощия с мръсен въздух над допустимите норми, определени от Световната здравна организация. Иванов описа тези дни като "24 часа, през които все едно човек диша от ауспуха на колата си“.

Според измерванията на Airbg.info Русе е най-замърсеният от големите български градове със 73 денонощия, в които показателите са над нормата. В Благоевград те са били 39. Във Видин е имало цели 91 дни, когато нормите са били над безопасните за здравето.

Варна и Бургас са едни от по-чистите градове, където дните с много мръсен въздух са около 30. Това се дължи на морския бриз и географията на градовете.

Airbg.info е неправителствана организация, създадена преди 2 години. Доброволците предоставят онлайн платформа, на която всеки може да провери какво е състоянието на въздуха според мрежа от измервателни станции.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG