Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ричард Харис и Крейг Чалън - героите от пещерата


Ричард Харис и Крайг Чалън (вляво)
Ричард Харис и Крайг Чалън (вляво)

Австралийците Ричард Харис и Крейг Чалън. Може би не сте чували имената им. Те са от тези герои, които, без да вдигат много шум около себе си, се хвърлят в дълбокото и спасяват човешки животи. В случая гмуркането в дълбокото е буквално. Харис и Чалън са част от водолазите, които извадиха 12 момчета от тайландски футболен отбор и техният треньор от пещера в северната част на Тайланд. Бедстващите останаха блокирани повече от две седмици. Общо 100 души участваха в една от най-големите спасителни операции в историята на страната.

Двамата гмуркачи поличиха отличие от краля на Тайланд Маха Ваджиралонгкорн по време на специална церемония в Банкок.

Крейг Чалън по образование е ветеринар, но заедно с това е и професионален гмуркач и изследовател, който проучва пещерите на различни места по света. „Всеки има тест в живота си и когато времето за него дойде, трябва да дадеш най-доброто от себе си, затова трябва да си подготвен“, казва Чалън пред ABC Australia по повод спасителната операция, чийто финал светът очакваше с притаен дъх през юни 2018 г.

Ричард Харис е анестезиолог. В изследването на пещерите има повече от 30 години опит. Той е лидер на отбора по гмуркане на Австралия, който поставя рекорд за гмуркане на дълбочина от 221 метра в Нова Зеландия. Зад гърба си има множество отличия, сред които наградата „Изключително постижение“ от Австралийската асоциация по гмуркане.

През януари Харис и Чалън бяха обявени за „Австралийци на годината“ – най-високото отличие в страната.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG