Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВКС присъди по 7 г. затвор за полицаите, обвинени за смъртта на Ангел Димитров-Чората


Димитров почина при акция на ГДБОП. Снимка: архивен кадър
Димитров почина при акция на ГДБОП. Снимка: архивен кадър

Петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров-Чората, бяха окончателно осъдени на по седем години затвор, съобщиха бТВ и Нова телевизия.

Заподозреният за разпространение на наркотици Димитров умира при акцията по задъжането си, известна с името „Респект“, на 10 ноември 2005 г. в Благоевград.

Съдебните дела срещу Мирослав Писов, Георги Калинков, Янко Графовки, Иво Иванов и Борис Механджийски продължават близо 14 години. Първоначално те получават тежки присъди – ръководителят на акцията Писов е осъден на 19 г. затвор, а останалите участници – на по 18 г. зад решетките. През 2011 г. Върховният касационен съд отменя присъдите и връща делото.

Тогава близките на Ангел Димитров подават жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който през 2014 г. обявява, че България е нарушила чл. 2 от Европейската конвенция за правата на човека – право на живот и чл. 3 – забрана за нехуманно и унизително отношение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG