Връзки за достъпност

Извънредни новини

Зеленски ще бъде новият президент на Украйна


Володимир Зеленски
Володимир Зеленски

Комедийният актьор Володимир Зеленски печели с огромна разлика президентските избори в Украйна. По последни данни от екзит пол за Зеленски са гласували 73,1 % от избирателите, което е почти 3 пъти повече от опонента му и настоящ президент Петро Порошенко, чийто резултат е 24.6 %, съобщават световните агенции. Избирателната активност е около 62 %.

„Като гражданин на Украйна мога да кажа на всички пост-социалистически държави: Вижте ни, всичко е възможно“. Това заяви Зеленски минути след обявяването на първите резултати от гласуването. Той благодари на всички гласували за него, както и на президента Порошенко и добави, че опонентът му го е поздравил за победата и е заявил, че е готов да помага на бъдещия наследник на поста по всяко време.

В коментарите си пред медиите Зеленски каза също, че първата му задача като президент ще бъде да договори с Русия освобождаването на украинските пленници и разрешаването на конфликтите в източната част на Украйна.

Зеленски получи поздравления от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, френския президент Еманюел Макрон и външния министър на Великобритания Джереми Хънт. „Украинская правда“ съобщи, че Доналд Тръмп също вече е провел разговор със Зеленски и му е честитил победата.

От своя страна загубилият на балотажа настоящ президент Петро Порошенко заяви, че остава в политиката и ще се бори за това страната да продължи по поетия път към НАТО и ЕС.

„Резултатът от тези избори ни оставя в несигурност и непредвидимост, като поставя сериозна въпросителна за това, дали ще бъде поддържан стратегическият курс на Украйна към ЕС и НАТО, както и дали ще продължат демократичните реформи“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG