Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерството на отбраната отвори офертите за военни кораби за 1 млрд. лева


Отваряне на офертите в Министерството на отбраната
Отваряне на офертите в Министерството на отбраната

Министерство на отбраната отвори офертите за придобиване на два многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили. За проекта на стойност близо 1 млрд. лева са кандидатствали 3 фирми – българската „МТГ – Делфин“, германската „Fr. Lurssen Werft“ и италианската „Fincantieri“.

Ценовите предложения се очаква да бъдат отворени на 29 май. Това означава, че решението по сделката ще се вземе от правителството след евроизборите.

„Способностите, които ще придобият военоморските ни си сили са борба с надводен, подводен, въздушен противник, контрол на корабоплаването, борба с асиметрични заплахи и способности за радио-електронна борба“, заяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

До 12 юни трябва да бъде готов и внесен в Министерския съвет доклад на междуведомствената работна група по проекта, след което сделката трябва да премине и през парламентарно гласуване. В методиката на оценяване са залегнали 4 показателя – способности, цена, индустриално сътрудничество и интегрирана логистична поддръжка, като първо ще бъдат оценени техническите характеристики, а впоследствие и ценовите.

Проектът върви паралелно с придобиването на изтребители, а правителството вече преговаря с компанията „Lockheed Martin“ за поръчката на модела F-16.

По информация, цитирана от "Медиапул", за фаворит се смята единствената българска компания, тъй като представители на правителството периодично коментират, че целта е големите военни поръчки по възможност да остават в България.

Точно фирмата "МТГ-Делфин" беше единственият кандидат в предишното издание на проекта, но в края на 2017 се отказа. От Министерство на отбраната обясниха, че решението на българската фирма да се откаже в последния момент, се дължи на намалената стойност на проекта, който първоначално е бил 820 млн. лева без ДДС.

Въпреки че данъкът вече е включен в общия бюджет от 1 млрд. лева, все още остава неясно дали той ще е достатъчен. От Военноморските сили предупреждаваха, че проектът с всеки изминал ден ще поскъпва. Засега обаче трите оферти осигуряват така необходимата конкуренция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG