Връзки за достъпност

Извънредни новини

Лидерът на ДПС и Делян Пеевски оглавяват листата на партията за европейските избори


Мустафа Карадайъ
Мустафа Карадайъ

Лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ е водач на кандидатската листа на формацията за Европейския парламент. Веднага след него е народният представител, медиен магнат и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски.

След тях се нареждат настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова. Водачът на евролистата от предходния вот Филиз Хюсменова не е кандидат за следващия състав на ЕП.

Листата бе регистрирана в Централната избирателна комисия (ЦИК), но официалното представяне на кандидатите ще бъде във вторник. Мустафа Карадайъ обяви само, че в нея има "млади, знаещи, можещи, смели, решителни, отговорни и свободни" хора.

Освен Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, други представители на „младите, можещите, смелите и свободните“ са Атидже Али–Вели, която е заместник изпълнителен директор в Държавен фонд "Земеделие" с ресор прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони. На шеста позиция е Севим Мусак, която работи в екипа на групата на АЛДЕ в Европейския парламент.

Пеевски и евроизборите

Делян Пеевски за втори път е на втото място в европейската листа на ДПС. На предходния вот за ЕП пред 2014 година той се оттегли след като бе избран и освободи мястото на Искра Михайлова.

Тогава се твърдеше, че причината Пеевски да не стане евродепутат е остра реакция от страна на европейската либерална партия АЛДЕ, която е реагирала остро срещу номинацията му.

По това време Пеевски бе отново депутат, връщайки се по спорен начин в парламента, след като не успя да оглави контраразузнаването ДАНС след масови протести, продължили чак до падането на правителството на БСП и ДПС.

Пеевски и в момента е народен представител, но не ходи на работа. Той продължава да получава заплата, тъй като отсъствията му са по „извинителни причини“. Не е ясно обаче какви са те.

Справка в страницата на парламента сочи, че нито Пеевски, нито лидерът на движението Мустафа Карадайъ са посочили чужди езици, с които боравят.

При предходните евроизбори Пеевски организираше проявите на формацията си, но почти не участваше в тях. Появяваше се на малко, избрани места, а те усилено се пазеха в тайна от журналистите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG