Връзки за достъпност

Извънредни новини

Неуспешният призив на ССБ по случая "Пенгезов"


Мълчанието на ВСС по повод всички твърдения, отправени в публичното пространство от Веселин Пенгезов, включваше дори и данни за директно въздействие върху работата на съда. По този повод тогавашният УС на Съюза на съдиите в България (ССБ) призова през 2014 г. съдебните кадровици да се занимаят със случая, но и това не провокира тяхната реакция.

"Висшият съдебен съвет има законоустановено задължение да осигурява независимостта на съдебната власт. От това произтичат и правомощията му активно да се противопоставя на всякакви опити за упражняване на въздействие върху органите на съдебната власт по повод на упражняване на техните функции. Длъжен е да осигурява и така наречената "вътрешна независимост" като взема мерки да не се оказва влияние от страна на административни ръководители върху вътрешното убеждение на съдиите и прокурорите при решаването на възложените им дела и преписки", опитаха да обяснят от ССБ на членовете на съвета.

Съдийската организация подчерта във въпросната си позиция от 2014 г. и, че "особено безпокойство будят твърденията на председателя на Софийския апелативен съд, че за да се предотврати преизбирането му в полза на друг предварително фаворизиран кандидат, се използва държавното обвинение – чрез предприемане на процесуални действия по висящо досъдебно производство".

"Затова компетентните държавни органи – Висшият съдебен съвет и прокуратурата, дължат убедителен и своевременен отговор, доколкото съмнения за легитимността и законността на тяхната дейност са споделени пред обществото от заемащ висша административна длъжност магистрат."

XS
SM
MD
LG