Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Нова ИРА“ пое отговорност за убийството на журналистката Лайра Маккий


Журналистката Лайра Маккий.
Журналистката Лайра Маккий.

Групировката „Нова ИРА“ пое отговорност за убийството на журналистката Лайра Маккий, предаде ДПА. В писмо до северноирландското издание „Айриш нюз“ групировката поднесе "дълбоки и искрени извинения" на близките и обясни смъртта на журналистката с това, че тя се е намирала "до силите на врага" в момент на организирано от бойците нападение.

Миналият четвъртък Лайра Маккий бе простреляна смъртоносно в северноирландския град Лондондери по време на масови безредици. Убийстовото бе окачествено като терористичен акт от местната полиция. По време на инцидента маскирани мъже атакуваха полицейски автомобили и опожариха фургони.

Безредиците дойдоха в навечерието на Великденското въстание от 1916 г., като маскираните призоваха за отделяне от Великобритания. През 1998 г. Великобритания и Република Ирландия подписват споразумение за прекратяване на 30-годишния конфликт в Северна Ирландия, известно като „Споразумението от Велики петък“, чиято основа е дали тя да остане британска територия. В резултат на споразумението са премахнати граничните проверки по 500-километровата сухоземна граница.

От „Нова ИРА“ не признават споразумението, а от организацията се борят за обединена Ирландия.

Като част от Обединеното кралство, Северна Ирландия също ще напусне ЕС с Брекзит. Това ще създаде 500-километрова сухоземна граница с Република Ирландия, която ще остане член на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG