Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петролът поскъпва след като САЩ отмениха изключенията от санкциите срещу Иран


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ ще прилагат максимален натиск върху режима в Техеран, за да го накарат "да седне на масата за преговори".
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че САЩ ще прилагат максимален натиск върху режима в Техеран, за да го накарат "да седне на масата за преговори".

САЩ обявиха, че вече няма да правят изключения от санкциите срещу Иран, наложени през 2018 г. В момента Китай, Индия, Япония, Южна Корея и Турция могат да купуват петрол от Техеран без да бъдат санкционирани от Вашингтон.

Това обаче ще се промени от началото на май, стана ясно от съобщение на Белия дом. „САЩ, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства се споразумяха да гарантират временно, че ще задоволят световното търсене при условие, че иранският пертрол е премахнат от пазара“, пише още в изявлението на президентската администрация.

Това решение предизвика скок в цената на петрола. Суровият петрол от сорта Брент поскъпна до 74,67 долара за барел, най-високата му цена от ноември 2018 г.

САЩ се оттеглиха от ядреното споразумение с Иран през май 2018 г. Според Вашингтон режимът в Техеран не е прекратил развитието на ядрената си програма, което според сделката е условие за прекратяване на международните санкции.

Тогава САЩ върнаха в сила мерките, които предвиждат запори на банкови сметки в юрисдикцията на САЩ и забрана на американски физически и юридически лица да търгуват с Иран или други държави, които купуват или продават стоки на ислямската република. Европейските държави, които са част от ядреното споразумение, се обявиха против оттеглянето на САЩ и връщането в сила на санкциите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG