Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС проверява гражданството на председателя на градския съд Алексей Трифонов


Съдия Алексей Трифонов, председател на СГС
Съдия Алексей Трифонов, председател на СГС

Гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов вече е обект на проверка, разпоредена от Върховния административен съд (ВАС).

Това стана ясно по време на заседание на върховните съдии по делото, заведено от съдия Евгени Георгиев срещу избора на колегата му на ръководния пост, извършен от Съдийската колегия на ВСС в края на ноември миналата година, съобщи правният сайт „Лекс“.

Правосъдното министерство има срок до 21 май да предостави всички необходими документи, за да се изясни кога и как магистратът е станал български гражданин.

Проверката бе разпоредена след искане на адвоката на Георгиев – Александър Кашъмов, който се позова на публикация от 22 април на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com. В нея са представени данни, според които роденият през 1972 г. в руския град Курск Алексей Трифонов е вписан като български гражданин без правно основание.

Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

„Следователно, ако съдия Трифонов притежава руско или двойно гражданство – българско и руско, участието му в процесната процедура би било изначално опорочено“, мотивира искането си адвокат Кашъмов.

От своя страна представителят на ВСС и защитата на Трифонов поискаха проверка да не бъде разпореждана, тъй като гражданството на новоизбрания председател на СГС въобще не е изследвано преди конкурса, проведен от Съдийската колегия на съвета. ВАС обаче уважи молбата на адвоката на Евгени Георгиев, който бе единственият опонент на Трифонов в конкурса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG