Връзки за достъпност

Извънредни новини

Формално ли е съдийското самоуправление? Ще реши съдът


Съдия Евгени Георгиев обжалва пред ВАС избора на Алексей Трифонов за председател на СГС.
Съдия Евгени Георгиев обжалва пред ВАС избора на Алексей Трифонов за председател на СГС.

Изборът на председател на най-големия окръжен съд в страната – Софийският градски съд (СГС), се превърна в ключов тест за това дали Висшият съдебен съвет (ВСС) е способен да спазва принципа за т.нар. съдийско самоуправление.

Той бе въведен от парламента в Закона за съдебната власт още през 2016 г. Идеята на законодателя бе, че съдиите трябва да имат възможност сами да номинират и подкрепят кандидат за свой ръководител, тъй като най-добре могат да преценят неговата компетентност и морални качества.

През ноември миналата година ВСС избра начело на градския съд свързвания с ДПС Алексей Трифонов, въпреки че преди това Общото събрание на съда на два пъти подкрепи с голямо мнозинство колегата си Евгени Георгиев.

Предисторията

Първоначално срещу Георгиев се изправи някогашният ръководител на СГС Светлин Михайлов. Въпреки че колегите им категорично застанаха зад първия кандидат с 44 срещу 25 гласа, нито един от двамата не събра необходимата му минимална подкрепа в съдебния съвет.

Затова последва втори конкурс. Тогава градските съдии отново подкрепиха Георгиев, но Съдийската колегия на ВСС предпочете другия номиниран – бившия член на Централната избирателна комисия (ЦИК) от квотата на ДПС Алексей Трифонов.

Евгени Георгиев атакува избора пред Върховния административен съд (ВАС). Отговорът на съдебните кадровици бе искане за предварително изпълнение на решението им. По този начин те искаха да гарантират бързото встъпване в длъжност на Трифонов, вместо да се чака решението на ВАС по жалбата на Георгиев.

Основният мотив на Съдийската колегия на ВСС бе, че в противен случай би бил нарушен общественият интерес от това градският съд да заработи нормално.

Противно на тази логика, Алексей Трифонов така и не предложи свои титулярни заместници, както се очакваше, а продължи да работи с тези от временното ръководство, определено след оставката на предшественика му Калоян Топалов.

Въпросното искане за предварителното изпълнение на решението на съдебния съвет бе направено пред ВАС близо 2 месеца след избора на новия председател на СГС.

Съдия Евгени Георгиев за ситуацията в СГС след избора на Алексей Трифонов
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Противоречия

Допълнителен детайл в цялата ситуация е, че Съдийската колегия на ВСС отказа да разгледа оставките на зам.-председателите на СГС Десислава Попколева, Даниела Борисова и Албена Ботева с аргумента, че ако те напуснат преди назначаването на титуляри, ръководството на съда ще бъде „обезкървено“.

Хронологията на тези събития показа недвусмислено, че от една страна съдебният съвет държи новоизбраният Алексей Трифонов да встъпи в длъжност възможно най-бързо, а от друга – няма никакъв проблем, че вече над два месеца той не предлага свои заместници. Така че новото ръководство да стане факт и да осигури нормалната работа на съда, което, както твърди самият ВСС, е от обществен интерес.

На ход е ВАС

Междувременно тричленният състав на ВАС с председател Наталия Марчева и членове Георги Георгиев и Тодор Тодоров, определен да разгледа жалбата на Евгени Георгиев, отказа във вторник да си направи отвод по делото.

Той бе поискан от адвоката на съдията – Александър Кашъмов, с аргумента, че същият състав е допуснал предварителното изпълнение на решението на ВСС за избор на Алексей Трифонов за председател на СГС. Това Кашъмов изтълкува като знак за предубеденост на тримата върховни съдии.

ВАС обаче отхвърли молбата му, мотивирайки се, че в определението си за допускане на предварителното изпълнение не е обсъждал казуса по същество и няма причини да се твърди, че съдебният състав е предубеден.

Отхвърлено бе и друго искане на Кашъмов – пред съда да бъдат разпитани членовете на Съдийската колегия на ВСС Даниела Марчева, Севдалин Мавров, Вероника Имова и Боян Новански.

Повод за искането станаха техни изказвания преди избора на Трифонов за председател на СГС, от които стана ясно, че той е получил предложение да се кандидатира за поста от член на съвета, който към момента на разговора обаче още не бил встъпил в длъжност. Името на въпросния член на ВСС остана неизвестно.

Съмнения

Идеята на Кашъмов е да докаже по делото във ВАС, че поне един от членовете на Съдийската колегия вероятно е бил предубеден за кого ще гласува по време на вота. Такава предварителна нагласа Законът за съдебната власт обаче не допуска.

По думите му „ако един човек предварително е изградил вижданията и то на много предварителен етап, което сегашният закон не позволява, то той самият е пристрастен. Убеждавайки колегите си в своето виждане, той влива пристрастност и то по скрит начин, защото това, което лично мен ме удивлява е, че никой не е поставил въпроса кой пък е този член на ВСС“.

Върховните съдии обаче не допуснаха искането за разпити, приемайки, че това би представлявало намеса във вътрешното убеждение на членовете на ВСС, които са независими по закон.

„Аз съм благодарен, че съдът изрази тази позиция, защото така ние разбираме как разсъждават съдиите. А те смятат, че е безкрайна свободата на всеки един член на ВСС и на неговото убеждение. Това обаче, което смятаме е, че тази свобода, която трябва да съществува като свобода, не може да бъде безкрайна, не може да прекрачи границата на закона и изискванията на независимост и безпристрастност. Така, както тези изисквания съществуват за съдиите, така и съществуват за ВСС. Противното означава да хвърлим управлението на съдебната власт в градината на произвола – нещо, което не следва от Конституцията и закона“, коментира Кашъмов извън съдебната зала.

Самият Евгени Георгиев коментира пред Свободна Европа, че най-важният аргумент в подкрепа на тезата, че избора на конкурента му Алексей Трифонов е незаконен, е обстоятелството, че кандидатурата му не бе подкрепена от градските съдии. Въпреки че още през 2016 г. парламентът въведе в Закона за съдебната власт принципа на съдийско самоуправление.

Съдия Евгени Георгиев за принципа на съдийското самоуправление
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

Номинацията на Трифонов бе наложена над тази на Георгиев на 27 ноември миналата година основно с гласовете на членове от политическата квота във ВСС, включително двама, излъчени с подкрепата на ДПС – Боян Новански и Стефан Гроздев.

Никой в съвета не пожела изясни и кой е техният колега, предложил на Трифонов да се кандидатира за поста. Обстоятелство, което самият той призна в свое интервю няколко месеца преди избора, казвайки единствено, че двамата са работили в един кабинет. На този профил отговаря Даниела Марчева, излъчена за член на съвета по предложение на БСП.

Затова и Кашъмов поиска в понеделник ВАС поне да зададе въпрос на Алексей Трифонов – дали именно Марчева е човекът, предложил му да обмисли участие в конкурса за председател на СГС. Върховните съдии заявиха, че ще се произнесат по това искане на закрито заседание и насрочиха делото за 26 март.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG