Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява роднини на Елена Йончева за къщи за гости с европейски пари


Елена Йончева
Елена Йончева

Прокуратурата разпореди проверка на къщи за гости, собственост на роднини на депутатката от БСП и водач на листата на партията за евроизборите Елена Йончева.

Държавното обвинение се е самосезирало по публикация в сайта ПИК, според която семейството на Йончева притежава три къщи за гости, чието построяване е финансирано с европейски средства по оперативна програма за развитие на селските райони в размер на 400 хил. лева. Те обаче не са ползване по предназначение, се твърди в публикацията.

Служители на Главна дирекция „Национална полиция“ ще проверят документите на проекта, както и дали къщите за гости се ползват по предназначение.

По-рано заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка заради проверка за възможна злоупотреба с европейски средства. Тя беше разпоредена след публикации на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“, които съдържат снимки и документи за къща в местността Чинар куши до Сандански, построена върху имот, който е собственост на зам.-министъра на икономиката Александър Манолев.

Земеделският министър Румен Порожанов заяви по-рано, че са извършени над 110 проверки, но това са едва 17 % от къщите за гости, финансирани с европейски пари. Така той потвърди, че нито една държавна институция не се е заела с цялостна проверка на съмненията за масови злоупотреби с европейски средства по схемата, популярна като "къщи за гости".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG