Връзки за достъпност

Извънредни новини

Калояна в света на книгите


Калояна Климентова до снимка на френския писател Ромен Гари
Калояна Климентова до снимка на френския писател Ромен Гари

По-добре не я питайте по колко чете, защото малко хора могат да я настигнат. Преди време Столичната библиотека я обяви за читател на годината, докато тя самата е убедена, че ако има втори дом, той е тъкмо библиотеката. Нямаме представа как Калояна Климентова отбелязва днешния Световен ден на книгата, защото за нея май всички дни принадлежат на четенето. “Най-хубавото на любимите ти книги е, че те никога никъде не отиват. За разлика от хората”, казва тя.

Калояна Климентова е завършила математическа гимназия във Варна и “Кино и телевизионна режисура” в София. По професия е видеомонтажист. Работи в bTV.

Обича да цитира Съмърсет Моъм, според когото “да си създадеш навика за четене, е като да си построиш убежище за почти всички житейски неволи".

Четенето за Калояна Климентова е възторг, а всяка нова книга, към която посяга, е обещание за възторг. “И дори да не стане, знаеш, че винаги има още и никога не е късно за нова любов”.

Някои писатели казват, че няма друг сюжет освен любовта и че всичко написано идва от детството. “Понякога ми липсва точно това – онова чувство за възхита, обаяние и безвремие, които ужасно добре помня до днес, когато 10 - 11-годишна четях Джейн Еър, скрита под завивките с фенерче, защото трябваше да заспивам, нали съм на училище.”

“Четенето първо е разбиране, но любовта с книгите става, когато те започнат да те разбират”, казва Калояна. Нейният супергерой за всичко и завинаги е френският писател Ромен Гари.

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG