Връзки за достъпност

Извънредни новини

Едноличен контрол. Какво се случва след изборите в Египет?


Близо 90 процента от участвалите в проведения в Египет референдум подкрепиха конституционни промени, които дават възможност на настоящия президент на страната Абдел Фатах ас Сиси да остане на власт до 2030 година, предаде Ройтерс.

Избирателната активност в продължилото три дни допитване достигна 44 процента, а предложенията за промени в основния закон подкрепиха 88 процента от гласувалите.

С приетите промени мандатът на настоящия държавен глава Ас Сиси ще бъде продължен от четири на шест години. Той ще получи право през 2024 г. да се кандидатира за трети шестгодишен мандат.
Освен че ще може да назначава и вицепрезиденти, държавният глава ще може да осъществява контрол върху назначаването на висши съдии и на държавния прокурор.


Конституционните промени дават и повече правомощия на въоръжените сили като "бранител на конституцията и демокрацията".
Подръжниците на президента Абдел Фатах ас Сиси приветстваха решението от допитването и заявиха, че с поправките ще се даде възможност той да продължи политиката си за стабилизиране на страната. Критиците му обаче се опасяват от ограничаване на възможностите за политическа конкуренция и за установяване на продължителен период на еднолично управление.


Абдел Фатах ас Сиси е на поста от 8 юни 2014 г., когато спечели първите президентски избори в страната след военния преврат в Египет през 2013 г., довел до свалянето от власт на правителството на президента Мохамад Морси.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG