Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Европа за белите". Превръща ли се България в средище на крайни националисти?


Среща на националистически формации от няколко европейски държави в София.
Среща на националистически формации от няколко европейски държави в София.

Те искат да спасят Европа и европейската цивилизация от гибел и за да бъдат по-силни, обединиха сили под името “Крепост Европа”. Дотук всичко изглежда тривиално. Формациите от няколко държави, които пристигнаха в София по покана на Български национален съюз - организацията, която стои зад Луковмарш, са известни като проповядващи неонацистки, расистки и ксенофобски възгледи и идеи.

Наказателният кодекс забранява “проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология”.

В България Конституцията гарантира правото на гражданите да се събират свободно, но член 108 от Наказателния кодекс забранява “проповядването на фашистка или друга антидемократична идеология”.

Редица неправителствени организации алармираха обществото и институциите още преди събитието, но до моментна единствено Министерството на външните работи излезе с официална позиция, макар и след като конференцията на крайните националисти вече беше приключила.

“Всички действия и демонстрации, насаждащи омраза и нетолерантност, са несъвместими с нашето разбиране за цивилизованост и демократичност на едно общество”, се казва в позиция на министерството.

Кои националисти бяха в София и какво проповядват

Членовете на някои от организациите и друг път са посещавали България. Такъв е случаят с германската Die Richte (Десните), чиито последователи редовно присъстват на провеждането на Луковмарш. В канала им в YouTube има редица видеозаписи с обръщения по повод събитието.

“Идеологията, срещу която се води войната, не загина на 8 май 1945 година. Тезите на националното и социалното продължават да живеят в сърцата на европейските националисти”, казва германски националист в навечерието на провеждания в София Луковмарш. 8 май 1945 година е датата, на която нацистка Германия капитулира. По-късно денят е обявен за Ден на Европа и посветен на мира и обединението на стария континент.

Един от членовете на Die Richte и бивш председател на организацията Кристиан Ворх има внушителнa биография, свързана с неонацисткото движение, както и присъда за поругаване на еврейски гробища и подбуждане към расова омраза.

Сред гостите в София бяха и членове на френската крайнодясна организация Les Nationalistes (Националистите), унгарската Legio Hungaria (Легион Унгария) , както и полската Szturmowcy (Щурмоваци). По време на едно от най-големите шествия за Деня на независимостта в Полша през 2017 г. последователи на Szturmowcy носят плакати с надпис “Бяла Европа” и “Европа ще бъде за белите”, а други скандират “Смърт за враговете на родината”.

Върху своите флагове Les Nationalistes и Legio Hungaria използват келтския кръст, който е нацистки символ.

Закони само на хартия

Въпреки призива на Външно министерство надали ще има ефективна реакция от разследващите органи, коментираха от Българския Хелзинкски комитет (БХК), който е най-голямата правозащитна организация в страната. Председателят й Красимир Кънев изброи повече от 15 случая, в които БХК е настоявала да се разследват събирания на хора, обединени от омразата, но тези инициативи никога не са давали резултат.

„Разследващите просто не са активни по престъпления от такова естество“.

„Предавали сме на полицията видеоматериали и снимки, имена на свидетели – всичко, което сме могли, но обичайният отговор винаги е бил, че извършителят не може да се установи и преписката е закрита“, казва Кънев. Спомените му са многобройни: призиви да се разследват отделни шествия срещу бежанците, всеки Луковмарш, посегателства срещу различни уязвими групи, насилие над правозащитници. „Разследващите просто не са активни по престъпления от такова естество“, казва Кънев.

Той си спомня как от БНС направили митинг пред офиса на БХК, призовавайки самия Кънев да слезе, за да бъде обесен. „Дори показваха дървото, на което, според тях, трябваше да стане това. Наоколо имаше полиция, която си затвори очите. Изпратихме снимки и видео на разследващите, но ни отговориха, че не могли да идентифицират виновника“. Това е същата организация, която сега се окрупнява с други като нея и срещу която вече протестират и хора от самото правителство. Реакция? Каква е реакцията?"

Българското законодателство може и да съдържа несъвършенства, но въпреки това Наказателният кодекс (НК) предоставя достатъчно възможности на властите да разследват престъпления от омраза. Но за това е нужна преди всичко политическа воля и професионална адекватност, казват в БХК.

Член 108 от НК предвижда до 3 години затвор за този, „който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология“. Член 109 от НК отрежда до 10 години затвор за членство в подобна организация. Член 162 предвижда до 4 години затвор за този, който в медиите и в интернет проповядва омраза, основана на раса, народност или етническа принадлежност. Член 164 предвижда до 4 години затвор за този, който проповядва в медиите и в интернет омраза на религиозна основа. Накратко, правоприлагащите органи имат на разположение достатъчно възможности за реакция, за да ограничат проявите на омраза. Въпросът е защо това не се прави.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG