Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цацаров нареди на полицията да провери всички къщи за гости


Сотир Цацаров.
Сотир Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР да извърши проверка на „всички проекти, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна“. В съобщението на Върховната касационна прокуратура се казва, че решението е по повод откритите нарушения в случая с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, за който вече е образувано досъдебно производство за извършено престъпление, както и възложената проверка „за ползвани не по предназначение на къщи за гости, финансирани със средства на ЕС от семейството на народния представител Елена Йончева“.

„Ще бъде извършена документална проверка на всички проекти, подавани по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости“, съобщава прокуратурата.

Решението за цялостна проверка идва седмица след като Свободна Европа описа тази схема, при която 200 милиона лева бяха похарчени за стотици къщи за гости, като голяма част от тях не се ползват по предназначение. Описахме драстичните разминавания и отказа на институциите в последните години да подложат програмата на цялостна проверка.

За програмния период 2007-2013 г. са сключени 1 062 договора за къщи за гости на обща стойност на субсидията в размер на 299 млн. лв., показва изпратена до Свободна Европа справка. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв.

Сега полицията ще изисква „заверени копия от регистри за настанените туристи за български и чужди граждани, от документацията за регистриране и категоризиране на обекта, информация за заплатените туристически данъци за пренощували туристи“.

Проверките ще стигнат и до справките в районните управления на МВР за постъпилите регистрационни карти за нощували туристи. „Ще се провери дали вписаните в регистрите гости действително са посетили проверяваната къща за гости“, казва още прокуратурата.

Освен това главният прокурор е разпоредил на полицията да провери и всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности.

Срокът на проверките е два месеца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG