Връзки за достъпност

Извънредни новини

Предисторията на "къщата за гости": Александър Манолев дал под наем лозето си на непълнолетна


Aleksander Manolev Ministry of Economy Bulgaria deputy minister
Aleksander Manolev Ministry of Economy Bulgaria deputy minister

Зам.-министърът на икономиката в оставка Александър Манолев е отдал под наем през 2011 г. собственото си лоза с площ близо 10 дка на непълнолетно момиче.

Това установи прокуратурата по проверката на случая с построената с евросредства "къща за гости", за която има съмнения, че се ползва като вила от Манолев. Отдаването под наем на лозето на Ана Димитрова предхожда редица стъпки, предприети впоследствие, за да се стигне до построяването на къщата край Сандански.​

От хронологията, оповестена в четвъртък от прокуратурата, става ясно, че на 13 февруари и 25 октомври 2013 г. Манолев е учредил в полза на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“ право на строеж на „Жилищна сграда – къща за гости“, басейн и ограда в собствения си поземлен имот.

Две години по-рано, на 1 октомври 2011 г., Манолев е предоставил на Димитрова собственото си лозе с площ 9,7 дка.

"Тук важното обстоятелство за нас и сериозен индикатор е, че този договор за наем на лозовите насаждения е сключен преди Ана Димитрова да навърши пълнолетие", обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

На 3 август 2015 г., като представител на „Ес Ди Ес Про“ ЕООД пък дава заем от 700 000 лева на ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова“. В същото време, на 27 ноември 2015 г. „Александър Манолев е представлявал на същата фирма „като упълномощено лице при извършената проверка на място на осъществената инвестиция по проекта, като е предоставил и документи, свързани с нея, изискани от експерти при Регионален технически инспекторат – Благоевград“.

В тази връзка от прокуратурата отделиха материали от праверката си и ги изпратиха на антикорупционната комисия с разпореждане тя да провери дали става дума за конфликт на интереси.

Зам.-министърът в оставка бе член на УС на Държавен фонд „Земеделие“ в периода между 19 юли 2017 и 18 април 2019 г., когато обяви, че освобождава поста заради започналата прокурорска проверка срещу него.

Тя бе разпоредена от Върховната касационна прокуратура преди ден след публикации на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“ със снимки и документи за въпросната къща в имота на Манолев. От тях ставаше ясно, че вилата е построена върху над 500 кв.м. и е получила финансиране от фонд „Земеделие“ от над 390 000 лева.

Финансовата помощ от ЕС изисква поне 5 години след финансирането къщата да приема туристи и да поддържа персонал. Къщата до Сандански обаче се използва за частна вила. Предстои прокуратурата да се произнесе със заключение и по този въпрос.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG