Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кошлуков временно поема БНТ след оставката на Каменаров


Емил Кошлуков
Емил Кошлуков

СЕМ избра Емил Кошлуков за изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия, предаде БНР. Според СЕМ Кошлуков, който понастоящем е програмен директор на обществената медия, е единственият кандидат, който отговаря на законовите изисквания за заемането на поста и който се е съгласил да го заеме.

Предисторията

Медийният регулатор прие единодушно оставката на досегашния генерален директор на БНТ Константин Каменаров. Той я депозира, след като получи условна присъда от Софийския градски съд за шофиране в нетрезво състояние.

Според чл. 59 от Закона за радиото и телевизията членовете на ръководствата на двете обществени медии не могат да са хора, осъдени за умишлени престъпления от общ характер. Законът не прави разлика между условните и ефективните наказания.

Константин Каменаров
Константин Каменаров

Едновременно с оставката на Каменаров е постъпила и оставката на Валери Запрянов от Управителния съвет на БНТ. Тя също беше приета от СЕМ. Името му беше едно от тиражираните за заместник на Каменаров, но се оказа, че не отговаря на законовите изисквания за петгодишен стаж в телевизия. От СЕМ увериха, че конкурс за директор на БНТ ще бъде проведен до 3 месеца.

Реакциите

Асоциацията на европейските журналисти – България протестира остро срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия.

„В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно, от човек с биографията на г-н Кошлуков”, коментират от асоциацията.

АЕЖ изразява притеснение от това, че Кошлуков е станал част от БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви.

„Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависим от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част“, се казва в позицията на АЕЖ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG