Връзки за достъпност

Извънредни новини

Константин Каменаров е окончателно осъден и вече не може да управлява БНТ


Константин Каменаров, генерален директор на БНТ
Константин Каменаров, генерален директор на БНТ

Софийският градски съд (СГС) окончателно осъди генералния директор на БНТ Константин Каменаров на година и 3 месеца условно за шофиране в нетрезво състояние. Решението на втората инстанция е окончателно по този казус. Това означава, че подсъдимият повече не може да управлява националната телевизия.

Причината е, че според чл. 59 от Закона за радиото и телевизията членовете на ръководствата на двете обществени медии не могат да са хора, осъдени за умишлени престъпления от общ характер. Законът не прави разлика между условните и ефективните наказания.

Предстои Съветът за електронни медии (СЕМ) да избере изпълняващ длъжността генерален директор на БНТ, докато се проведе конкурс за избор на титуляр. По информация на Свободна Европа тази процедура най-вероятно ще бъде задвижена още в сряда.

СГС напълно потвърди решението на Софийския районен съд (СРС), който постанови през 2017 г. условната присъда от година и 3 месеца по обвинение, че на 23 юни 2016 г., около 3.50 часа, Каменаров е хванат да шофира с концентрация от 1.6 промила алкохол в кръвта.

Подсъдимият поддържаше и пред двете инстанции версията, че въпросната вечер е пил двойна доза разтвор от билка „златен корен“, който консумирал с чист етилов алкохол, за да стимулира метаболизма си. Това обаче не повлия на решението на магистратите.

„Подсъдимият Каменаров е извършил престъплението с „пряк“ умисъл, като е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е настъпването на общественоопасните последици и пряко е целял този резултат. Подсъдимият е съзнавал, че управлява моторно превозно средство след употребата на алкохол, като пряко е целял това свое поведение”, посочва градският съд.

По повод версията на Каменаров за употребата на разтвора от „златен корен“ магистратите приемат, че това обстоятелство „не води до извод, че подсъдимият не е могъл да осъзнае повлияността му от алкохолни напитки“.

„Поради това, както несъмнено е съзнавал подсъдимият, съставомерна концентрация на алкохол в организма може да бъде достигната не само чрез употреба на алкохол сред разпространявания в търговската мрежа, а и алкохолни продукти, изготвени в домашни условия, лекарствени препарати, билкови настойки и тинктури и други подобни”, категоричен е съдът.

Делото на втора инстанция бе разгледано само в рамките на едно заседание преди месец, след серия от отлагания, повечето от които по вина на подсъдимия и защитата му. Каменаров дори бе глобен с 1000 лева, след като СГС го заподозря в „злоупотреба с право“, тъй като отсъстваше от съдебната зала без уважителна причина. В друг от тези случаи шефът на БНТ не можа да се яви в съда заради присъствието му на финала на музикалния конкурс „Евровизия“.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG