Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шефът на БНТ е бил в Брюксел едновременно в командировка и в болничен


Генералният директор на БНТ Константин Каменаров е бил едновременно в командировка и в болничен отпуск по време на посещението си в Брюксел миналата седмица.

Това стана ясно от отговор на националната телевизия до Софийския градски съд (СГС), който на 18 януари бе принуден да отложи за пореден път делото срещу Каменаров за шофиране в нетрезво състояние, информира сайтът "Дефакто".

Законът не допуска възможност човек да бъде командирован, докато ползва отпуск по болест. От отговора на БНТ до съда обаче става ясно, че Каменаров е направил именно това.

Първоначално заповедта му за командироване в Брюксел е издадена на 12 февруари за два дни - 18 и 19 февруари. Междувременно делото му бе отложено на 18 февруари, тъй като адвокатът му представи болничен лист за периода между 14 и 22 февруари.

Още вечерта на същия ден обаче БНТ излъчи репортаж от медийна конференция в Брюксел с негово участие. Затова и СГС изиска официален отговор от обществената медия.

В него е посочено, че веднага след завръщането си в София на 20 февруари, Каменаров е променил заповедта си за командироване, така че тя да е само за един ден - 19 февруари. По този начин датите на служебното му посещение, които са били ясни още преди заседанието на СГС, не съвпадат официално с деня на насрочването му.

Освен това от БНТ заявяват, че участието на Каменаров в европейската конференция било по покана на председателя на ЕК и затова той е пътувал, въпреки влошеното си здраве. В Наредбата за медицинската експертиза обаче липсва хипотеза, при която пациент с назначен режим на лечение може да пътува в чужбина.

През 2017 г. Софийският районен съд (СРС) осъди Каменаров на година и 3 месеца условно по обвинение, че е шофирал в нетрезво състояние. Генералният директор на БНТ ще изпадне в законова несъвместимост с поста си, ако градският съд потвърди това решение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG