Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво се очаква от срещата между Владимир Путин и Ким Чен-ун


Ким Чен-ун във Владивосток.
Ким Чен-ун във Владивосток.

С военни почести във Владивосток беше посрещнат севернокорейският лидер Ким Чен-ун, който пристигна в града с частния си брониран влак.

В четвъртък той ще разговаря с президента на Русия Владимир Путин. Очаква се двамата да обсъдят ядрената програма на Пхенян и международната роля в нея. Не е изключено Москва да предложи връщането на Пхенян в шестстранните преговори. Те бяха прекратени през 2009 година по искане на Северна Корея. В тях участват още пет държави: Южна Корея, Япония, Китай, Русия и Съединените щати.

Китай обяви, че одобрява възможността за възобновяване на диалога по въпроса и че страната е готова за обединяване на усилия с Русия в тази посока.

В навечерието на срещата в четвъртък Ким изрази надежда за водене на конкретни разговори за усилията за решаване на ядрения проблем. Срещата във Владивосток ще е първата за севернокорейския лидер с чуждестранен държавен глава от февруари, когато се срещна в Ханой с американския президент Доналд Тръмп. Разговорите тогава завършиха без споразумение за ядреното разоръжаване на Пхенян.

Преди посещението си в Русия Ким Чен Ун спомена за голямата любов на баща му към Русия и обяви, че иска активизиране на връзките между Пекин и Москва. Това е първата визита на севернокорейски държавен ръководител в Русия от 2011 г., когато на посещение беше бащата на сегашния лидер Ким Чен Ир.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG