Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин ще дава гражданство на хора от сепаратистките райони в източна Украйна


Владимир Путин.
Владимир Путин.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ, който ще позволи на жителите на редица райони в Югоизточна Украйна, контролирани от подкрепяните от Русия сепаратисти, да получават руско гражданство по облекчена процедура.

Указът, за който е вероятно да бъде разкритикуван от Украйна и западните правителства, бе публикуван на уебсайта на Кремъл на 24 април. Издаването му става дни, след като Украйна избра нов президент на страната - Володимир Зеленски.

Украинците от Донбас, които поискат да станат руски граждани, фактически ще трябва изрично да се откажат от украинското си гражданство (с изключение на децата до 18 години и получилите гражданство по рождение). Руската федерация признава двойно гражданство, но само ако има съответен договор с другата страна. В момента такива споразумения има единствено с Туркменистан и Таджикистан.

В указа на Путин се казва, че с него се преследват "хуманитарни цели за защита правата и свободите на човека и гражданина. За руски паспорт могат да кандидатстват онези, които живеят постоянно "в отделни райони на Донецка и Луганска области на Украйна", но като предоставят документ за самоличност, издаден от властите в ДНР и ЛНР (Русия ги признава от февруари 2017 г.).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG