Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова експлозия в Шри Ланка, жертви няма


Полицията в Шри Ланка наблюдава къщата на заподозрян за атаките от Великден. Арестуваните са вече 76.
Полицията в Шри Ланка наблюдава къщата на заподозрян за атаките от Великден. Арестуваните са вече 76.

Нова експлозия разтърси град Пугода в Шри Ланка, предаде Ройтерс. Жертви и ранени при взрива, станал зад сградата на местния съд няма. Причините все още не са установени.

Експлозията стана дни, след като в неделя в страната по време на отбелязването на Великден бяха извършени серия терористични атаки. При тях загинаха 259 души, 500 бяха ранени. В хода на продължаващото разследване на нападенията от 21 април тази нощ бяха извършени още 16 ареста на хора, за които се смята, че са съпричастни към атаките. Така броят на задържаните достигна 76. Сред тях има пакистанци и гражданин на Египет.

В помощ на разследването, заедно с властите в Шри Ланка работят и служители на ФБР и Интерпол.

В страната е в сила временна забрана за използване на дронове и безпилотни самолети във въздушното пространство. Отговорност за нападенията по Великден пое групировката "Ислямска държава".
Макар досега да има данни, че атентаторите са граждани на Шри Ланка, правителството допусна, че действията им не биха могли да бъдат възможни без външно съдействие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG