Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите в Шри Ланка станаха 259


Полицията в Шри Ланка все още издирва неизбухнали експлозиви
Полицията в Шри Ланка все още издирва неизбухнали експлозиви

Жертвите на атентатите, извършени на Великден в храмове и хотели в Шри Ланка, вече са 259, предаде Асошейтед прес.

Местната полиция потвърди, че в атаките в неделя са участвали 9 атентатори-самоубийци. Осем от тях вече са идентифицирани. Съобщава се и за ареста на още 18 души, заподозрени за съпричастност към нападенията, отговорност, за които пое групировката "Ислямска държава".

Премиерът на Шри Ланка предупреди във вторник, че все още на свобода са въоръжени с експлозиви лица, заподозрени за атаките. Той каза, че разследващите продължават да установяват дали нападателите са имали чуждестранни връзки, макар досега да има данни, че атентаторите са граждани на Шри Ланка. Правителството обаче допуска, че действията им не биха били възможни без външно съдействие.

Друг правителствен представител каза, че атентатите са били извършени от ислямистки фундаменталисти и допусна възможността нападенията да са отмъщение за масовата стрелба в новозеландски джамии миналия месец. Тогава при стрелба в град Крайстчърч загинаха 49 души, а десетки бяха ранени. Извършителят Брентън Тарант публикува преди нападението манифест в защита на антиимигрантска и крайнодясна идеология.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG