Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕСПЧ: България трябва да осигури подслон на ромите от Войводиново


Българските власти трябва да осигурят алтернативен подслон на 16 бивши жители на с. Войводиново, прогонени от домовете си в началото на годината, реши Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

До това решение се стигна след като 55 души подадоха колективен иск срещу България. Те бяха бяха изгонени домовете си във Войводиново, които бяха разрушени от местните власти, защото са незаконни. Причината беше напрежението между българи и роми в селото след като командосът Валентин Димов беше пребит от двама роми заради направена забележка.

Освен да предоставят алтернативно настаняване на част от жалбоподателите, българските власти трябва да разгледат молбите им за общински жилища, които са подадени в средата на февруари, но все още не са разгледани, постанови ЕСПЧ.

В случай, че правителството не изпълни тези мерки, Съдът в Страсбург ще намери нарушение на чл. 34 от Европейската конвенция за правата на човека. Жалбоподателите по делото получават правна помощ от Българския хелзинкски комитет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG