Връзки за достъпност

Извънредни новини

Джо Байдън се кандидатира за президент на САЩ


Джо Байдън
Джо Байдън

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън ще се кандидатира за президент на страната на изборите през 2020 г., съобщи Би Би Си. Той обяви решението си във видеообръщение.

„Основните ценности на нацията и нашата демокрация са заложени на карта“, аргументира той решението си да се кандидатира. Ако Доналд Тръмп получи още четири години в Белия дом, той завинаги ще промени характера на нацията, заяви Байдън. „Аз не мога да стоя и да гледам как това се случва.“

Досега 19 души са обявили, че ще се борят за номинацията на Демократическата партия. Сред тях с най-широка подкрепа са сенаторите Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Камала Харис.

Джо Байдън има шест мандата като сенатор от Демократическата партия между 1972 г. и 2008 г. и два неуспешни опита да стане президент на САЩ - през 1988 и 2008 г. Тогава демократите номинираха за държавен глава Барак Обама, който назначи Байдън за свой вицепрезидент. Така той прекара два мандата в Белия дом.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG