Връзки за достъпност

Извънредни новини

След разпореждане на Борисов социалното министерство оттегли стратегията за детето


Националната стратегия предвиждаше пълна забрана на телесното наказание над деца.
Националната стратегия предвиждаше пълна забрана на телесното наказание над деца.

След разпореждане на премиера Бойко Борисов социалното министрество оттегли Националната стратегия за детето (2019 – 2030 г.), стана ясно от съобщение на ведомството. Като причина е посочена негативната обществена реакация.

Проектът на стратегията предвиждаше въвеждане на пълна забрана за телесно наказание над деца и криминализиране на домашното насилие.

Стратегията за детето предизвика редица спекулативни теории още след публикуването й в портала за обществени консултации. Недоволни от нея бяха Светият Синод на Българската православна цъква (БПЦ), ВМРО и някои неправителствени организации.

Те се обявиха против „изкуствените и крайни ограничения по отношение на възпитателните методи, които могат да бъдат използвани в отглеждането на децата“ и обявиха, че държавата получава твърде големи права, включително да отнема деца от родителите им.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG