Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия поиска ЕС да се договаря като едно цяло с Китай за "Един пояс, един път"


Президентът на Китай Си Цзинпин по време на форума в Пекин.
Президентът на Китай Си Цзинпин по време на форума в Пекин.

Европейската икономическа зона иска да подпише меморандум за разбирателство с Китай по инициативата "Един пояс, един път" като едно цяло, а не като отделни държави. Това заяви германският министър на икономиката Петер Алтмайер в Пекин, предаде Ройтерс.

Китай е едновременно партньор и конкурент и ЕС трябва да защитава интересите си, каза Алтмайер в кулоарите на втория форум "Един пояс, един път".

Европейските страни като цяло показват готовност да участват в китайската инфраструктурна програма, но ключови държави като Франция и Германия заявяват, че в замяна Китай трябва да подобри достъпа и конкурентните условия за чуждестранни компании на своя пазар.

Италия през март стана първата голяма западна държава, която се присъедини към "Един пояс, един път" въпреки предупрежденията на европейските лидери.

"В големите страни от ЕС сме единодушни, че не искаме двустранни меморандуми, а заедно да направим необходимите договорки" между Европейската икономическа зона и Китай, подчерта Алтмайер.

Австрийският канцлер Себастиан Курц изрази очакване Китай да покаже на практика стъпки към изпълнение на обещанието да отвори вътрешния си пазар, информира ТАСС.

По думите на Курц Виена приветства обещанията на Пекин за увеличаване на вноса на чуждестранни стоки, но решаващо значение ще има практическото изпълнение на изявленията, тъй като преди година Китай е обещавал същите неща.

Канцлерът призова да не се забравя, че с проекта "Един пояс, един път" Китай преследва собствените си цели и поради това ЕС трябва да отчита своите интереси и да следи внимателно за правилата на играта и спазването на правилата за конкуренцията.

Китайският президент Си Цзинпин заяви по-рано, че Китай планира силно да увеличи вноса на висококачествени стоки и услуги, което отговаря на политиката на страната за увеличаване на откритостта на пазара.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че инициативата е в синхрон с руската идея за създаване на по-широко евразийско партньорство и ще доведе до ще повече интеграция в региона.

"Проектът на Китай цели да засили конструктивното сътрудничество между евразийските страни. Това е целта, която наистина ни сближава. Това ще донесе хармонично и устойчиво икономическо развитие и растеж в цялото евразийско пространство“, коментира Путин.

Великобритания се ангажира да допринесе за реализацията на потенциала на инициативата "Един пояс, един път", заяви британският финансов министър Филип Хамънд, който предложи британски експертни познания за финансирането на проектите по инфраструктурния план.

В средата на юни Великобритания и Китай ще проведат следващия кръг от двустранния Икономически и финансов диалог в Лондон, посочи вчера министърът след месеци на слухове за отлагане на срещата заради дипломатическо напрежение. В миналото заседанията на Икономическия и финансов диалог бяха използвани за обявяване на по-тясно сътрудничество в търговията и банково дело, както и за подписване на търговски договори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG