Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици полети са отменени заради стачка на скандинавски пилоти


Самолет на SAS на летището в Манчестър (илюстративна снимка).
Самолет на SAS на летището в Манчестър (илюстративна снимка).

Над 160 000 души вече са засегнати от продължаващата трети ден стачка на пилоти от Дания, Норвегия и Швеция, след като скандинавската авиокомпания SAS отмени нови 587 полета за неделя, предаде БТА.

Действията на протестиращите синдикати последните два дни доведоха до отмяна на стотици полети, от което потърпевши се оказаха над 100 000 души. Стачката наруши не само графиците на полетите в Скандинавския регион, а и на европейските и тези на дълги разстояния.

Преговорите за прекратяване на стачката пропаднаха в петък сутринта. Пилотите на SAS настояват за компенсации заради намаляването на заплатите им и други отстъпки, които те направиха през 2012 г., когато компанията беше в бедствено положение. Профсъюзите искат също по-предвидими работни графици.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG