Връзки за достъпност

Извънредни новини

По-големи военни разходи в Централна и Източна Европа заради страха от Русия


През 2018 г. военните разходи в Украйна и други страни в Източна Европа драстично са се увеличили като отговор на заплахите, отправени от Русия. Това показват данните от доклада на базирания в Стокхолм Международен институт за изследване на мира (SIPRI). Военните разходи на Украйна са 4,8 милиарда долара, което е увеличение с 21%.

Подобно процентно увеличение се наблюдава в България, Румъния и Латвия. “Това се дължи основно на нарастващото усещане за заплаха от страна на Русия”, коментира Петър Везман от института, събрал данните. “Това се случва въпреки факта, че Русия намалява разходите си по това перо през последните две години”.

Кой колко харчи за отбрана

В България, Румъния, Литва и Латвия увеличението е от 18 до 24%. В Полша - 8,9% или общо 11,6 милиарда долара. От 2017 до 2018 г. Русия е дала с 3,5% по-малко пари, но военните разходи остават едни от най-големите в света - 61,4 милиарда долара.

От 2014 г. насам Украйна се бори с подкрепяните от Русия сепаратисти, които завзеха части от Източна Украйна - конфликт, който до момента е отнел живота на 13 хиляди души. Русия анексира Крим през 2014 г.

Отбраната на Армения, например, струва 609 милиона долара, което е 4,8% от брутния вътрешен продукт на страната.

Намаляване на разходите се наблюдава в Иран, след като страната пострада от наложените финансови санкции от Съединените щати. Вашингтон обвинява Техеран в опити за разработване на ядрени оръжия в разрез с резолюцията на ООН.

Подкрепяният от Запада Афганистан е увеличил военните си разходи с 6,7% през 2018 г. Страната продължава да се бори срещу талибаните и други екстремстки групи, опитващи се да свалят правителството в Кабул.

Най-много за военни дела харчат Съединените щати, Китай, Саудитска Арабия, Индия и Франция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG