Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК: Следим „много внимателно“ разследването за къщи за гости, но не се месим


Margaritis Schinas European Commission chief spokeperson
Margaritis Schinas European Commission chief spokeperson

Европейската комисия отрече да има роля в разследването на къщите за гости, построени със средства на Европейския съюз (ЕС) в България. Говорители на комисията съобщиха пред журналисти в Брюксел, че са наясно със случая и го следят внимателно.

„Наясно сме със започналото разследване от националните власти. Но справянето с тези въпроси е преди всичко тяхна отговорност“, коментира говорителят по земеделие Даниел Росарио.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Главна дирекция „Национална полиция“ към МВР да извърши проверка на „всички проекти, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости на територията на цялата страна“. Решението бе по повод откритите нарушения в случая с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който вече е обвиняем за за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

Цялостната проверка започна седмица след като Свободна Европа описа схемата, при която 200 милиона лева бяха похарчени за стотици къщи за гости, като голяма част от тях не се ползват по предназначение. Описахме драстичните разминавания и отказа на институциите в последните години да подложат програмата на цялостна проверка. За програмния период 2007-2013 г. са сключени 1 062 договора за къщи за гости на обща стойност на субсидията в размер на 299 млн. лв., показва изпратена до Свободна Европа справка. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв.

„Контролът върху този процес е в ръцете на българското правосъдие. Ако има нещо с еврофондове, това също е работа на националните власти. Ние не можем да ги заместим в тяхната работа. Но следим, разбира се, много внимателно процеса“, коментира главният говорител на Еврокомисията Маргаритис Схинас.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG