Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Медията е сила и парите си заслужават!" Какво свързва новите шефове в БНТ и Нова тв


Емил Кошлуков и Миляна Велева.
Емил Кошлуков и Миляна Велева.

„Когато е ставало дума за икономиката в инвестицията, [Цветан] Василев ми е казвал, че медията е сила и парите си заслужават.“

Думите са на основния свидетел по делото „КТБ“ Бисер Лазов, който през март разказа пред специализирания съд, че преди срива на банката практически тя е издържала ТВ 7, като инвестицията достигнала близо 300 млн. лв.

Въпреки че телевизията е работела на загуба и бе свързвана пряко с интересите на Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, нейни ръководни кадри продължават да се издигат в други централни медии, след като тя спря да излъчва.

Две от националните телевизии – държавната БНТ и частната Нова тв, обявиха миналата седмица промени в ръководствата си. Емил Кошлуков пое временно поста на генерален директор в обществената медия след окончателното осъждане на Константин Каменаров, а Миляна Велева оглави „Новини и актуални предавания“ в придобитата наскоро от братята Кирил и Георги Домусчиеви телевизия.

Назначенията им станаха факт в един ден, но това съвсем не е единственото общо между двамата. Те работеха в ТВ 7 преди фалита на КТБ. Впоследствие се засякоха и в Канал 3, която така и не бе купена официално от Пеевски и майка му Ирена Кръстева, но въпреки това следва редакционната политика на техните медии.

Големият въпрос е дали Кошлуков и Велева ще прилагат професионалните стандарти и политика на отразяване, познати от времето когато работеха заедно в ТВ 7 и Канал 3?

Аферата „Костинброд“ и Николай Бареков

Безспорно, един от най-запомнящите се случаи, свързани с ТВ 7, бе така наречената афера „Костинброд“, избухнала в деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори през май 2013 г.

Централната роля бе отредена на тогавашния директор и водещ в ТВ 7, а днес партиен лидер и евродепутат Николай Бареков. Тогава той разпространи новина за предварително отпечатани бюлетини, с които щял да бъде подменен вотът през 2013 г. Първоначалните изявления на прокуратурата засилиха внушението, че става дума за опит за сериозна манипулация на изборите, която обаче така и не бе доказана.

След този случай на власт дойде кабинетът „Орешарски“, подкрепян от коалицията между БСП и ДПС. Именно в това правителство вицепремиер и правосъден министър бе сестрата на Миляна Велева – Зинаида Златанова.

По това време Емил Кошлуков бе едно от основните лица на ТВ 7, като освен това за известно време бе и в борда на директорите на продуцентската компания "Ноу фрейм медиа България", която бе създадена през юли 2013 г. и правеше повечето скъпоплатени външни продукции в телевизията.

Междувременно Миляна Велева оглави новините в ТВ 7 през септември 2013 г., но остана на този пост само няколко месеца – до фалита на КТБ. Официалната причина за оставката ѝ беше лична, но пред медиите тя посочва и друго.

„В краткия имейл, който пратих до колегите, съвсем ясно бях показала причините. 20 години съм в тази професия и не бих искала да коментирам, но не мога да позволя да правя нещо против достойнството си. 20 години съм си пазила името чисто и в момента, в който от мен бяха поискани определени неща, отказах да ги правя и подадох молбата си за напускане“, заявява пред сайта „Блиц“ Велева без да дава подробности.

Кошлуков обаче остава и през септември същата година е назначен за изпълнителен директор на ТВ 7. След фалита ѝ пък продължава да води предаването си в Канал 3, където Миляна Велева вече ръководи новините. След това за кратко е програмен директор в партийната телевизия на „Атака“ – „Алфа“, преди да бъде назначен в БНТ.

„Той си я ползваше като собствена телевизия“

Макар разследването за срива на КТБ така и да не установи никакви данни за Пеевски, самият Цветан Василев неведнъж е заявявал, че голяма част от бизнеса на депутата е финансиран именно от банката.

„Пряко сигурно дължеше някъде около 150-200 млн. евро, заедно с лимита на гаранции, издадени в полза на контролираните от него дружества. Това са „Булгартабак“, „Лафка“, „Техноекспортстрой“, Промишлено строителство Холдинг, „Водстрой“, а и да не забравяме печатницата му, където той дължеше 80 млн. лв. Тая печатница я финансирахме, за да може той да разплати част от дълговете си, като условието беше фабрика „Юрий Гагарин“ да встъпи в дълга по лизинговия договор с печатницата. Това е нещо, което той така и не направи. Отделно той отказа да си поеме дела във финансирането на ТВ 7, където трябваше да плати 50% от разходите. За тия години бяха отишли към 300 млн. лв., а той си я ползваше като собствена телевизия“, казва Василев през септември 2016 г. в интервю за проекта „КТБ. Какво се случи?“.

Случайно или не, твърденията за връзката на Пеевски с фалита на КТБ никога не са били обект на журналистически интерес от медиите, в които работят Кошлуков и Велева след ТВ 7. Предвид предстоящите тази година европейски и местни избори, въпросът за редакционната политика на две от националните телевизии в страната не е никак маловажен. Особено на фона на устойчиво заеманото от България 111-о място по свобода на словото.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG