Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов заговори за доставки на втечнен газ от САЩ


Бойко Борисов
Бойко Борисов

България обмисля да започне преговори със САЩ за доставка на американски природен газ. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на конференция в София, посветена на разнообразяването на пазара на втечнения природен газ.

Според министър-председателя страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава, и това може да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО.

"Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията в цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора", отбеляза Борисов, цитиран от БНР.

Той изтъкна, че диверсификацията на енергийните източници ще помогне за постигането на най-добра цена и сигурност на доставките.

По време на форума енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че до края на годината страната ни може да има платформа за търговия с природен газ. Петкова очаква през 2020 г. да е готова газовата връзка между България и Гърция, чието строителство трябва да започне в края на месец май.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG