Връзки за достъпност

Извънредни новини

Косово поиска САЩ да се намесят в решаването на конфликта със Сърбия


Президентът на Косово Хашим Тачи се срещна с Ангела Меркел и Еманюел Макрон
Президентът на Косово Хашим Тачи се срещна с Ангела Меркел и Еманюел Макрон

Косовският пезидент Хашим Тачи обяви Европейският съюз за „твърде слаб и разединен“ да разреши проблемите между Сърбия и Косово. Той коментира, че вижда САЩ като ключ към уреждането на продължаващия конфликт. Дъжавният глава на балканската държава допълни, че причината е, че ЕС не може да постигне единна позиция по въпроса след среща с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Сърбия и Косово ще продължат преговорите за нормализиране на двустранните отношения през юли в Париж, стана ясно след среща в Берлин, посветена на перспективите за членство в ЕС на страните от Западните Балкани.

Диалогът между Белград и Прищина беше една от темите в организираната от канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон среща, на която присъстваха лидерите на страните от Западните Балкани и Федерика Могерини. Изглаждането на противоречията между Сърбия и Косово е едно от важните условия, за да започне Косово преговори за присъединяване към Европейския съюз, а Сърбия да продължи своите пеговори за членство.

Напрежението между двете страни започна след едностранно обявената през 2008 година незвисимост на Косово от Сърбия – акт, който Белград продължава да не признава. Проблем създават и въведените от Прищина през ноември 100% мита върху вноса на сръбски стоки. Властите в Косово са категорични, че митата няма да отпаднат докато Сърбия не признае независимостта на страната и не спре да блокира членството и в международни организации.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG