Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Човешка бомба със закъснител“: 45 хиляди деца на джихадисти, които никой не иска


Повечето от децата са родени между 2013 и 2017 г., когато „Ислямска държава“ контролираше почти една трета от Ирак.
Повечето от децата са родени между 2013 и 2017 г., когато „Ислямска държава“ контролираше почти една трета от Ирак.

Около 45 хиляди деца, които са родени при управлението на екстремистката групировка „Ислямска държава“, са изключени от иракското общество, защото властите отказват да им издадат документи за самоличност, предупреди международна благотворителна организация.

Повечето от децата без документи са настанени в лагери, след като „Ислямска държава“ бе изтласкана от владените от нея територии в Ирак. „Тези деца са човешка бомба със закъснител“, казва Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците.

„Предоставянето на тези деца на образование, здравеопазване, просто на правото да съществуват, е ключът към устойчивото бъдеще – и на тях, и на страната“, казва Егеланд.

В доклада на организацията, озаглавен „Бариери по рождение“, пише, че правителството в Ирак не признава документите за самоличност на тези деца, понеже са издадени от джихадистите.

Повечето от децата са родени между 2013 и 2017 г., когато „Ислямска държава“ контролираше почти една трета от Ирак. Други са с изгубени документи, защото семействата им са бягали от конфликта.

Докладът цитира и лекари, според които без свидетелство за раждане децата не могат и да бъдат ваксинирани, а това увеличава риска от епидемии.

Децата се нуждаят от документи за самоличност, за да бъдат записани в иракски училища. Докладът предупреждава, че тези деца могат да не получат и гражданство, когато станат пълнолетни. Това ще им попречи да започнат официално работа, да сключват брак или да притежават собственост.

В момента е почти невъзможно на децата от семейства, които са били свързани с джихадистите, да получат документи в Ирак.

„Децата не са отговорни за престъпленията, извършени от техни роднини. Въпреки това на тях им се отказват основни права на иракски граждани“, казва Егеланд.

Неправителствената организация призовава иракските власти да гарантират правото на съществуване на децата без документи, което „ключова стъпка по пътя към възстановяването на Ирак“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG