Връзки за достъпност

Извънредни новини

Христо Йоцов, който изсвири настроенията на котките


Христо Йоцов
Христо Йоцов

Щастливи, мистериозни, мързеливи, игриви, гневни, любопитни... Такива са котките в албумите Jazz Cats и Jazz Cats 2. Парчетата са написани от композитора и барабанист Христо Йоцов и се изпълняват от неговия квартет, който се състои от музикантите Арнау Гарофе Фарас – тенор, сопран саксофон, Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, и самия Йоцов на барабани.

Защо котки? Това е нарицателно име за джаз музикантите по света и показва майсторството на изпълнителя и уважението от страна на колегите му, разказва Йоцов в интервю пред БНР. Има и личен мотив – музкинатът отдавна съжителства с котки и познава и разбира тези невероятни създания.

Христо Йоцов завършва Софийското музикално училище и Националната музикална академия “Проф. П. Владигеров“ в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев през 1985 г. Още от 1978 г. свири джаз, участва в редица концерти и фестивали с реномирани български и чуждестранни артисти в Европа, Канада, Индия, Израел. В момента е професор и преподава ударни инструменти в Националната музикална академия. Той смята, че студентите трябва да преподават практикуващи музиканти и казва, че насърчава бъдещите музиканти да полагат максимални усилия през първите си години в сферата, за да им се отплати труда впоследствие.

„По пътя на импровизацията всеки развива своите идеи. Това е причината два пъти да не можем да изсвирим едно парче по един и същи начин”, казва още Йоцов. Той смята, че изпълнителят и публиката са двете половини на едно цяло и за да бъде успешен, музикантът трябва да накара слушателите да го последват в ритъма на джаза и да им предаде емоцията, която изпитва на сцената.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG