Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Вече сме свободни да идваме в църквата". Най-нетърпеливите да видят папа Франциск


В България живеят около 70 хиляди католици, които очакват папа Франциск.
В България живеят около 70 хиляди католици, които очакват папа Франциск.

„Ние го очакваме с много голяма радост“, казва Тереза Стоилова, която срещаме пред Католическата катедрала „Свети Йосиф“ в София. Тя описва себе си като потомствена католичка. Баща й е унгарец, а майка й е от румъно-български произход.

„За нас, българските католици, това е едно удовлетворение, че ще ни посети върховният Божи служител.“

Тереза е една от близо 70 000 католици в България, повечето от които редовно посещават богослужения. Най-голям брой католици живеят в град Раковски, близо до Пловдив, но се срещат и по-малки общности из цялата страна.

Ярослав Бабик е един от свещениците в катедралата. Той описва българската католическа общност като „малка, но силна“.

„Папа Франциск обича перифериите, където се пласираме и ние“, казва отец Бабик.

„Самият факт, че Папа посещава България отново след 17 години, показва, че България е важна. България е в сърцето на папата“.

"Тази малка, но силна общност". Католиците в очакване на Папа Франциск
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

За двата си дни в България Папа Франциск ще се срещне с министър-председателя и президента, ще изнесе литургия на площад "Александър Батенберг I" и ще прекара време с католическата общност в град Раковски. Най-интересното от програмата му обаче е срещата с Българската православна църква (БПЦ).

Отношенията с православната църква

Светият Синод не разреши общо богослужение с папа Франциск в храма „Св. Александър Невски“ както и участието на клирици на БПЦ в другите събития от програмата.

„Каквато и да е форма на отслужване на общо богослужебно или молитвено последование, както и поставянето на богослужебни одежди, за нас е неприемливо, тъй като Светите Канони не допускат това", се казва в официалната позиция на БПЦ.

Все пак патриарх Неофит ще приеме главата на Римокатолическата църква в Синодалната палата, след което той ще може да посети катедралата „Св. Александър Невски“ и да проведe тиха молитва пред иконостаса на Св. св. Кирил и Методий. Това отношение значително се различава от настроението по време на посещението на Йоан Павел Втори през 2002 г. Тогава Светият синод до последно отказва да участва в официалното посрещане на папата. Покойният патриарх Максим се съгласява чак след като провежда дълга среща с тогавашния премиер Симеон Сакскобурготски.

Малката, но важна промяна в поведението на БПЦ не остава незабелязана и във Ватикана. Католическата дигитална медия “National Catholic Reporter” казва, че „Папа Франциск ще стъпва по черупки от яйца“ по време на пътуването си из Източна Европа. Те отбелязват, че българската църква не е участвала в срещата между Православието и Католицизма, провела се през 2016 г., нито пък на проведения същата година съвет на всички православни църкви. „В тази връзка, аз мисля, че е важно, че България все пак посреща папа Франциск и съм сигурен, че това ще постави основите за по-пълноценен диалог“, коментира американският теолог Мак Партлан пред NCR.

Според българското православие няма никакво напрежение, свързано с посещението на Папата. „Това са вече повече от 1000 години, когато няма общи служения, но общи събирания има”, обясни епископ Христо Пройков пред Нова телевизия и напомни, че и при посещението на предишния папа, българският патриарх го е посрещнал в Синодалната палата.

„Тяхната вяра е абсолютна нула“

Тереза Стоилова си спомня посещението на папа Йоан Павел Втори с вълнение и разказва как е била до самата врата на старата католическа църква. Само представителите на правителството и официалните лица са можели да влязат обаче, което тя смята за грешка, тъй като „тяхната вяра е абсолютна нула“. „Все пак за мен беше голяма радост тогава, че той мина покрай мен и го видях“, казва тя.

На въпроса какво е да си католик в България, Тереза казва, че е щастлива, че вече е свободна да идва в църквата всеки ден. Разказва, че преди 89-та тя се е страхувала.

„По времето на Тодор Живков са ни гонили много. Аз съм ходила в православни храмове и съм се молила там, защото беше табу за нас да се молим в нашите католически храмове“, казва 78-годишната католичка.

Днес тя ходи на служби всеки ден и отскоро работи в църквата. Очаква с нетърпение папа Франциск и отново ще го чака до вратата на църквата. Според нея посещението е от полза и за страната, защото ще допринесе за мира – „ние, католиците, за това се молим – да има мир, да няма войни“.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG