Връзки за достъпност

Извънредни новини

Папа Франциск към българите: Заедно ще покажем желанието да следваме Господа


В Раковски вече очакват папа Франциск.
В Раковски вече очакват папа Франциск.

Негово светейшество папа Франциск отправя приветствие към българския народ два дни преди посещението си у нас, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от БТА.

Във видеообръщение Светият отец отбелязва великото дело на Светите братя Кирил и Методий, поставя акцент и върху предстоящата среща с Негово светейшество българския патриарх Неофит.

"Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение между всички християни", казва папата.

"Тази малка, но силна общност". Католиците в очакване на Папа Франциск
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00

Папа Франциск пристига на летище София в неделя, 5 май. След това ще има срещи с премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и представители на гражданското общество и дипломатическия корпус. От 16:45 папата ще отслужи меса на площад "Княз Александър I".

В понеделник папа Франциск ще посети бежански център, а веднага след това ще гостува на католическата общност в Раковски. Следобяд светият отец се връща в София и заедно с духовни ръководители на други вероизповедания ще участва в молитва за мир на площад "Независимост" от 17:15 часа. На следващата сутрин папа Франциск отлита за Скопие.

В приветствието си към българите папа Франциск изтъква, че неговото апостолическо пътуване в България, което ще е от 5 до 7 май, ще мине под мотото "Мир на земята". Това е заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан 23-и или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали. Той прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес, заявява във видеообръщението си папа Франциск.

Светият отец споделя, че идването му в България ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира.

"Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато Светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век. Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел Втори, който работи толкова много, за да може Европа да преоткрие освободителната сила на Христа и за да може да диша отново и с двата си бели дроба", посочва папа Франциск.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG